Пето заседање Скупштине Уједињених нација за животну средину (UNEA5)

Пето заседање Скупштине Уједињених нација за животну средину (UNEA5)

Пето заседање Скупштине Уједињених нација за животну средину (UNEA5)

Државна секретарка у Министарству заштите животне средине Јелена Танасковић обратила се данас на лидерском дијалогу у оквиру Петог заседања Скупштине Уједињених нација за животну средину (UNEA5) и истакла да су здрави екосистеми од есенцијалне важности за опстанак и здравље човечанства и да у том погледу Република Србија активно учествује у раду Отворене групе за глобални оквир биодиверзитета после 2020. године Конвенције о биолошкој разноврсности УН, као и да је 2020. године постала чланица Међувладине научно-политичке платформе о биодиверзитету и услугама екосисистема.

Танасковић је напоменула да ефекте климатских промена треба прилагођавати и ублажавати мерама, као и применом решења заснованих на природи и иновативном урбаном планирању и додала да морамо бити истрајни у борби за заједничку зеленију будућност. Државна секретарка се посебно осврнула на глобалне негативне ефекте пандемије COVID-19, нагласивши да је Влада Републике Србије кроз усвојене пакете економских мера помогла грађанима и привреди у превазилажењу ових изазова. Танасковић је истакла да су у овом тренутку добра сарадња и заједничка солидарност потребнији него икада и да је у том погледу наша држава то показала и у пракси, дониравши Црној Гори и Северној Македонији одређени контингент вакцина. Као посебан успех наше државе Јелена Танасковић је навела мере превенције и правовремене вакцинације становништва, о чему јасно говори и податак да је Република Србија и даље на другом месту у Европи по стопи вакцинисаних на милион становника и по броју вакцинисаних на 100 становника.Танасковић је напоменула да ефекте климатских промена треба прилагођавати и ублажавати мерама, као и применом решења заснованих на природи и иновативном урбаном планирању и додала да морамо бити истрајни у борби за заједничку зеленију будућност.
Државна секретарка се посебно осврнула на глобалне негативне ефекте пандемије COVID-19, нагласивши да је Влада Републике Србије кроз усвојене пакете економских мера помогла грађанима и привреди у превазилажењу ових изазова.
Танасковић је истакла да су у овом тренутку добра сарадња и заједничка солидарност потребнији него икада и да је у том погледу наша држава то показала и у пракси, дониравши Црној Гори и Северној Македонији одређени контингент вакцина.
Као посебан успех наше државе Јелена Танасковић је навела мере превенције и правовремене вакцинације становништва, о чему јасно говори и податак да је Република Србија и даље на другом месту у Европи по стопи вакцинисаних на милион становника и по броју вакцинисаних на 100 становника.