Партнерство државе и привредника у систему управљања отпадом

Партнерство државе и привредника у систему управљања отпадом

20140809_124404Мр Стана Божовић, државни секретар Министарства пољопривреде и заштите животне средине посетила је данас град Ниш. Том приликом је обишла погоне предузећа Е-рецилажа “Југо импекс” и изразила задовољство оним што је видела у постројењу за рециклажу, како у погледу управљања електронским и електричним отпадом тако и заштитом радника и њиховог здравља.

„Дуг према рециклажној индустрији износи близу 1,6 милијарди динара и Влада Србије је још почетком године усвојила закључак о исплати тог новца. Новац намењен рециклажној индустрији предвиђен је ребалансом буџета“, истакла је Божовић и поручила банкама да имају слуха за српску привреду.

„Држава не мења свој курс према животној средини, а закашњење је уследило због избора који су касније расписани и због тога што се Србија нашла у ванредној ситуацији због поплава“, напоменула је она.

20140809_141822Божовић је рекла да је расписан нови конкурс за рециклажну индустрију који траје до 31. јануара 2015. године, да ће процене бити урађене за 2015. годину и да ће се новац за субвенције овој индустрији наћи у буџету за наредну годину.

Према њеним речима, Србији је потребно 10,5 милијарди евра до 2030. године како би били постигнути сви стандарди ЕУ у области животне средине укључујући и велике инфраструктурне пројекте. Од тога, за управљање отпадом потребно је 2,8 милијарди евра.

„Србија на свом европском путу има своје обавезе и законодавни оквир у области заштите животне средине ће бити завршен до 2018. године“, рекла је државна секретарка.

Сувласник "Југо-импекса" Вујадин Шћекић је рекао да погон Е-рециклаже ради пуним капацитетеом, али да су банке постале неповерљиве према овој индустрији због кашњења са исплатом државних наканада.

Поплаве су одложиле исплату, казао је он и захвалио на гарнацијама које су стигле из ресорног Министарства.

Е-рециклажа „Југо-импекс“ тренутно запошљава 300 радника, а индиректно је ангажовано око 3.000 људи, док су процене да у рециклажној индустрији Србије може да се запосли између 40.000 и 60.000 људи.

Након тога, државни секретар Стана Божовић са представницима града Ниша обишла је градску депонију Бубан у Нишу.

20140809_123448''Хитно морамо радити у правцу решења вишедеценијског проблема депоније, која је званично почела са радом 1971. године и имала капацитете 25 до 30 година. Депонија је 2013. године затворена одлуком инспекције, тадашњег ресорног Министарства енергетике, развоја и заштите животне средине, да би после само неколико месеци поново отворена на основу стручног мишљења Института ''Кирило Савић'' на период од две године'', изјавила је Божовић.

Божовић је истакла да ће Министарство пољопривреде и заштите животне средине пружити пуну подршку за трајно решење проблема депоније у Нишу, кроз примену и сповођење ''Стратегије управљања отпадом, усвојене од стране Вледе Републике Србије за период 2010-2019 године и на основу тога усвојеног Споразума и Протокола о сарадњи регионалних депонија између општина Нишавског округа.

Др Зоран Перишић, градоначелник Ниша, захвалио се државном секретару мр Стани Божовић на данашњој посети и подршци у изналажењу решења овог великог проблема.