Парламентарци немачке Зелене странке изразили подршку Србији на путу ка ЕУ

Парламентарци немачке Зелене странке изразили подршку Србији на путу ка ЕУ

vest-2''Након одржаних састанака у Бриселу, и достављања нашег документа ''Статус и планови преношења и спровођења правног оквира Европске Уније за поглавље 27, Животна средина и климаске промене'' Европској Комисији и земљама чланицама, у коме смо изнели јасне финансијске, техничке и временске планове за животну средину Републике Србије за наредних 25 година, желим да вас обавестим да је Република Србија у потпуности спремна да отвори преговоре са ЕУ у области животне средине. Као што вам је познато, животна средина и климатске промене представљају захтевне области. Србија ће у наредних 25 година инвестирати око 10 милијарди еура како би достигла стандарде на које се обавезала. Од тог износа, 5 милијарди еура је потребно за пречишћавање отпадних вода, 1 милијарда за управљање отпадом, а две милијарде за водоснадбевање. Имамо велику подршку ЕУ за наставак инвестиција у инфраструктурне пројекте, што ће резултирати пакетом од 100 милиона еура средстава у наредној години за изградњу постројења за пречишћавање отпадних вода која ће дуплирати наш тренутни национални капацитет пречишћавања отпадних комуналних вода“, рекла је др Стана Божовић председница преговарачке групе за Поглавље 27, Животна средина и климатске промене на састанку са народним посланицима Зелене странке државног парламента Баварске.

Србија треба да изгради у наредних 25 година 320 постројења за пречишћавање отпадних вода и да са данашњих 9 регионалних система за управљање отпадом, дође до 26 како би у потпуности испоштовала стандарде из директива ЕУ које се тичу управљања отпадом. Директиве које се тичу управљања водама, отпадним водама и отпадом, као и директива о индустријском загађењу, су финансијски и технички најзахтевније директиве и покривају скоро 80% неопходних средстава за апроксимацију целокупне животне средине.

„Из ИПА фонда имамо на располагању 160 милиона евра, а када постанемо земља чланица, очекујемо да ћемо у три финансијска периода, односно током 21 године, имати и до 4 милијарде евра на располагању. Зелени фонд, стабилан систем финансирања заштите животне средине у Србији, је у припреми и почиње са радом од 01. јануара 2017 године. Инвестиције из приватног сектора су добородошле и ми смо ове године у августу објавили први приручник, односно упутство приватним инвеститорима и локалним самоуправама, за инвестиције приватног сектора у животну средину. Са Немачком и њеним државама имамо веома живу сарадњу у области животне средине и обновљивих извора енергије, као и са немачком развојном банком, КfW, и програмом техничке помоћи, GIZ. Са Баварском желимо блиску сарадњу у погледу очувања слива реке Дунав, али и да заједно радимо на регионалним иницијативама и пројектима, попут очувања сливова река Дрине и Ибра'', истакла је Божовић.

Састанку су испред Зелене странке присуствовали: Маргарет Баусе, Керстин Целина, Кристин Кам, Ули Лајнер и Мартин Штумпфиг. Представници Зелене странке су истакли да у потпуности подржавају пут Србије ка чланству у Европској Унији. Упознати су са током преговора за поглавља 23, 24 и 35, и за њих представља велико задовољство чињеница да је Србија извукла најбоља искуства и лекције претходника у погледу припреме за преговоре са EУ, који се тичу животне средине и да ће дати своју подршку у преговарачком поступку за поглавље 27.

Такође, немачке парламентарце је интересовао тренутни и будући институционални статус сектора животне средине, затим да ли се видљивост и свест о значају заштите животне средине повећала код грађана током процеса приступања Србије ЕУ, као и досадашњи резултати и будући планови на пољу смањења емисија гасова са ефектом стаклене баште и прелазак са фосилних горива на обновљиве изворе енергије. Током разговора је истакнута спремност да се немачким компанијама представе потребе сектора заштите животне средине у Србији како би се омогућиле додатне инвестиције у овај сектор и пружила подршка Србији у достизању планираних стандарда.