Отворена Правна клиника за еколошко право

Отворена Правна клиника за еколошко право

stana 1„Напредак Републике Србије за поглавље 27, Животна средина и климатске промене, је за протекли период оцењен позитивно. Европска Комисија констатује да су за поглавље 27 у току припреме за отварање поглавља, да је Влада Републике Србије направила значајан напредак у делу климатских промена усвајањем Националног плана за смањење гасова са ефектом стаклене баште, примећује да у току извештајног периода није било значајнијих измена и допуна закона који се односе на заштиту животне средине, похваљује напредак у решавању проблема инфраструктурних пројеката, али и скреће пажњу да очекује наставак напора у будућности“, рекла је државни секретар Министарства пољопривреде и заштите животне средине Стана Божовић приликом отварања Правне клинике за еколошко право на Правном факултету у Београд.  

За поглавље 27 постоји више од 700 правних аката које треба транспоновати и применити, што је скоро трећина свих прописа које треба ускладити, при чему се у Европској Унији ти прописи стално мењају, што представља додатни изазов.

Божовић је истакла да је транспозиција наведених директива у домаће законодавство од изузетног значаја за имплементацију свих осталих директива које уређују област заштите животне средине. Сарадња републичке инспекције и судства на примени националних прописа након усклађивања са наведеним директивама ће представљати суштински и стратешки помак за целокупан сектор.

„У складу са националним програмом, ресорно Министарство је у 2015. години припремило и предало у даљу процедуру следеће законе и измена и допуне закона Предлог закона о заштити земљишта, Нацрт закона о изменама и допунама Закона о заштити животне средине,

pravni 2Нацрт закона о изменама и допунама Закона о заштити природе, Нацрт закона о изменама и допунама Закона о управљању отпадом и Нацрт закона о потврђивању Нагоја протокола о приступу генетичким ресурсима“, најавила је државни секретар.

Шефица преговарачког тима са вођење преговора о приступању Републике Србије Европској унији Тања Мишчевић том приликом поручила је да заштиту животне средине и увођење еколошких стандарда и права треба посматрати као потенцијал развоја Србије и да улагање у заштиту животне средине не треба гледати као на трошак.

Декан Правног факултета Сима Аврамовић рекао је да Факултет увођењем правних клиника са специјалистичким курсевима показује колико се Правни факултет, поред очувања традиције, и модернизује. Аврамовић је рекао да је еколошко право релативно нова дисциплина и захвалио младима што је афирмишу и популаризују.