Отворен Међународни сајам заштите животне средине и природних ресурса „EcoFair 2016“

Отворен Међународни сајам заштите животне средине и природних ресурса „EcoFair 2016“

1210_bozzovich_govor„Србију на путу чланства ка EУ очекују суштинске и значајне реформе које ће нашим грађанима омогућити висок животни стандард и здраву животну средину у којој ће да расту, образују се, раде и усавршавају. У наредних 25 година очекује нас преко 10 милијарди еура инвестиција у секторе водоснадбевања, управљања отпадом, отпадним водама и индустријским загађењем. Очекује нас изградња 320 постројења за пречишћавање отпадних вода и успостављање још 17 регионалних система за управљање отпадом“, рекла је државни секретар Министарства пољопривреде и заштите животне средине Стана Божовић.

Божовић је истакла да ће највећи део тих средстава доћи из претприступних и структурних фондова ЕУ и да Република Србију за наредну годину преговара са Европском Унијом пакет од 100 милиона евра вредних пројеката из области животне средине. То је резултат наше суштинске посвећености решавању изазова у овој области, али и стратешког приступа у развоју целокупног сектора.

У 2017. години ће почети са радом Зелени фонд, који ће представљати стабилан систем финансирања пројеката и програма заштите животне средине

Министарство је урадило Водич за инвестиције приватног сектора у заштиту животне средине, који ће користити како инвестиционим компанијама, тако и локалним самоуправама који су крајњи корисници ових пројеката.

„Наш фокус у наредном периоду ће у великој мери бити усмерен ка директној помоћи локалним самоуправама да достигну стандарде заштите животне средине, у првом реду раздвајању отпада у домаћинствима и рециклажи комуналног отпада, као и питањима управљања водним ресурсима, водоснадбевањем и пречишћавањем отпадних вода“, истакла је државни секретар.

Међунaрoдни сajaм зaштитe живoтнe срeдинe и прирoдних рeсурсa – „EcoFair 2016.“ одржава се 13. годину за редом, под покровитељством Министарства пољопривреде и заштите животне средине на Београдском сајму од 12. до 14.10.2016. године.

У склопу заједничких активности Министарство ће у сарадњи са сајмом, за време припреме и трајања Међународног сајма заштите животне средине и природних ресурса „EcoFair 2016“, учествовати у организацији стручних конференција у оквиру пратећег стручног програма.