ОТВОРЕН ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ИНОВАТИВНА РЕШЕЊА ЗА ДЕКАРБОНИЗАЦИЈУ И ПРАВЕДНУ ЗЕЛЕНУ ТРАНЗИЦИЈУ

SD1

ОТВОРЕН ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ИНОВАТИВНА РЕШЕЊА ЗА ДЕКАРБОНИЗАЦИЈУ И ПРАВЕДНУ ЗЕЛЕНУ ТРАНЗИЦИЈУ

У Ботаничкој башти „Јевремовац“ у Београду објављен је „Јавни позив за иновативна решења за декарбонизацију која доприносе праведној зеленој транзицији у Србији“, који је покренуо Програм Уједињених нација за развој (УНДП) у партнерству са Министарством заштите животне средине и Министарством рударства и енергетике, а уз подршку амбасаде Јапана у Београду.

SD2Свечаном отварању Јавног позива присуствовали су амбасадор Јапана у Србији, Њ.Е. Такахико Кацумата, помоћница министарке заштите животне средине Сандра Докић, секретарка Министарства рударства и енергетике Маја Матија Ристић, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић и в.д. сталног представника УНДП-а у Србији Анас Карман.

Помоћница министарке заштите животне средине Сандра Докић је навела да је током прошле године остварен велики напредак на пољу заштите животне средине, пре свега кроз унапређење регулаторног оквира за бржу и ефикаснију зелену трансформацију Србије.

-Усвојили смо  законе који су потврдили нашу решеност да се  законодавство у овој области усагласи са европским, међу којима је и Закон о климатским променама. Смањење емисије гасова са ефектом стаклене баште ће се постићи пре свега кроз декарбонизацију привреде, прелазак на обновљиве изворе енергије, применом циркуларне економије и унапређеним управљањем отпадом. Управо имплементација Зелене агенде за Западни Балкан којој смо посвећени, представља нашу развојну шансу и нову перспективу – рекла је Докић.

SD3Она је додала да је Влада Јапана изузетно важан партнер Републике Србије у области заштите животне средине и енергетике, али да је изузетно важно да напоре у овој области виде и подрже и други донатори.

Анас Карман, в.д. сталног представника УНДП-а у Србији рекао је да је циљ да се применом иновативних пословних решења смање емисије гасова са ефектом стаклене баште и загађење, кроз употребу ОИЕ, побољша енергетска и ресурсна ефикасност и створе одржив модел саобраћаја.

Такахико Кацумата, амбасадор Јапана је истакао да јапанске компаније имају много искуства у овим областима и да већ дају допринос декарбонизацији и зеленој транзицији Србије учешћем у неколико пројеката.

Пројекат „Праведна зелена транзиција и декарбонизација у Србији“ у оквиру кога је отворен јавни позив, представља наставак активности које су део „Климатског обећања“, глобалне иницијативе УНДП-а за смањење емисија гасова са ефектом стаклене баште и унапређење прилагођавања на климатске промене. Влада Јапана је пружила финансијску подршку унапређењу климатских амбиција, уз поштовање принципа праведне зелене транзиције, у 23 земље широм света, укључујући Србију.

Јавни позив за иновативна решења за декарбонизацију која доприносе праведној зеленој транзицији у Србији отворен је до 15. августа 2022. године и могу да се  пријаве компаније из приватног и јавног сектора.