Отварање Архус центра Нови Београд

Отварање Архус центра Нови Београд

Архус центар Нови Београд свечано је отворен данас с задатком да се унапреди примена закона из области заштите животне средине, као и инклузивно управљање у овој области у Београду, и широм Србије. Центар је успостављен сарадњом између Министарства пољопривреде и заштите животне средине и организације цивилног друштва „Млади истраживачи Србије” а уз подршку Мисије ОЕБС-а у Србији је свечано отворен у Београду.

Центар ће допринети примени Конвенције о доступности информација, учешћу јавности у доношењу одлука и праву на правну заштиту у питањима животне средине у Београду и његовој околини, и обезбедити јавности ресурсе за практичну примену права из области животне средине која су им гарантована Конвенцијом.

„Примена Архуске конвенције у пракси je сложен процес који захтева синхронизоване мере различитих субјеката система заштите животне средине али и доследнију реформу комплетне јавне управе и друштва у целини. Ово нарочито због тога што све три групе стандарда које Конвенција утврђује превазилазе оквире надлежности Министарства и задиру у различита питања функционисања јавне управе у целини, функционисања правосуђа и законодавне власти, изградње и јачања демократских институција, јачања правне државе, остваривања људских права. Наш циљ је стварање услова за потпуно остваривање стандарда утврђених Архуском конвенцијом и другим релевантним међународним уговорима у области животне средине и потпуна хармонизација националних прописа са прописима Европске уније“, рекла је приликом отварања државни секретар Министарства пољопривреде и заштите животне средине Стана Божовић.

Од успостављања првог Архус центра у Крагујевцу 2010. године, мрежа Архус центара се проширила и тренутно укључује пет Архус центара: Архус центре Крагујевац, Нови Београд, Нови Сад, Суботица и Архус центар јужне и источне Србије. Представници Архус центара Крагујевац, Нови Сад, Суботица и Архус центра јужне и источне Србије су изложили реализоване активности на плану спровођења Архуске конвенције у Републици Србији као и активности мреже Архус центара.