Одрживим транспортом и мобилношћу до здравије животне средине

Одрживим транспортом и мобилношћу до здравије животне средине

Државни секретар Министарства заштите животне средине Иван Карић учествовао је у раду 16. седнице Управног одбора Паневропског програма о транспорту, здрављу и животној средини – ПЕП, која је одржана од 12. до 14. децембра у Женеви, Швајцарска. На  овом скупу окупили су се представници држава чланица ради даљег остваривања приоритетних циљева ПЕП-а, примене Париске декларације, и припреме Петог састанка о одрживом транспорту, здрављу и животној средини на високом нивоу.

Како је рекао државни секретар на скупу, Србија је посвећена овом процесу предузимајући бројне активности на интегрисању политика и јачању сарадње између сектора транспорта, здравља и животне средине. Он је упознао присутне и са предузетим акцијама на презентацији ПЕП процеса у локалним заједницама, и промоцији одрживе мобилности у урбаним подручјима. Такве политике обезбеђују смањење загађења ваздуха, емисије буке и гасова стаклене баште, потрошњу енергије и загушења, као и побољшање безбедности на путевима, стварајући основе за здравији живот грађана.

„Србија предузима институционалне и нормативне процедуре које ће омогућити развој, примену и мониторниг акција локалних самоуправа усмерених на побољшање градског саобраћаја и одрживе мобилности“, истакао је Карић у свом обраћању на седници. Изражавајући посвећеност Србије принципима Париске декларације, он је нагласио да ће и у наредном периоду неопходност унапређења транспорта и мобилности у циљу здравијег животног окружења људи бити један од значајних приоритета у заштити животне средине.

На седници је потврђено чланство представника Министарства заштите животне средине у највишем радном телу овог програма, односно избор помоћнице министра Биљане Ђушић Филиповић за члана Бироа за животну средину Управног одбора ПЕП-а.

Паневропски програм о транспорту, здрављу и животној средини – ПЕП основан је 2002. године, препознавајући суштинску повезаност сектора саобраћаја, здравља и заштите животне средине. Као јединствена међусекторска и међувладина платформа, ПЕП промовише стратегије транспорта и мобилности које укључују бригу о заштити животне средине и здрављу. У њеном оквиру заједнички делују сектори саобраћаја, здравља и заштите животне средине 56 земаља чланица, као и међународне и невладине организације, ради подршке интегративном приступу и решењима за постизање одрживог транспорта и мобилности широм Европе. Србија од 2004. године активно учествује у процесу европске заштите животне средине и здравља, и потписница је Амстердамске (2009) и Париске декларације (2014).