Одржана седница Одбора за заштиту животне средине

Одржана седница Одбора за заштиту животне средине

DSC_0289Представници Министарства пољопривреде и заштите животне средине представили су данас на седници Одбора за заштиту животне средине Предлоге закона о изменама и допунама Закона о хемикалијама, о изменама и допунама Закона о интегрисаном спречавању и контроли загађивања животне средине, као и о Предлог закона о изменама и допунама Закона о биоцидним производима.

„Сет предлога закона у области заштите животне средине су закони које треба донети по хитном поступку, имајући у виду да би недоношење ових закона могло да проузрокује штетне последице по рад органа и организација. Решења у Предлогу Закона о изменама и допунама Закона о интегрисаном спречавању и контроли загађивања животне средине су израз изналажења решења да се рад нових IPPC постројења обезбеди након пробног рада до издавања интегрисане дозволе. Законом се прецизира услов издавања дозвола за рад нових IPPC постројења у циљу обезбеђивања ефикасније имплементације Директиве Савета 2008/1/ЕЗ о интегрисаном спречавању и контроли загађивања животне средине”, рекла је том приликом државни секретар Стана Божовић.

DSC_0297Државни секретар Божовић је нагласила да Предлогом закона о изменама и допунама Закона о хемикалијама и Предлогом закона о изменама и допунама закона о биоцидним производима не мењају се суштинска решења дата у Закону о хемикалијама и Закону о биоцидним производима. На овај начин обезбеђују се неопходни услови за финансирање ефикасног вршења послова управљања хемикалијама и биоцидним производима чиме се, између осталог, правним субјектима омогућава да трошкове управљања хемикалијама предвиде у својим пословним активностима, као и да се уводе таксе за најсложеније поступке који се спроводе на основу Закона о хемикалијама, а за које не постоји економско оправдање да се њихово финансирање падне на терет грађана Републике Србије.

DSC_0287Доношње ових закона је почетак усвајања измена и допуна закона у области животне средине након Билатералног скрининга. До краја године очекује се усвајање Закона о изменама и допунама Закона о заштити животне средине, закона о изменама и допунама Закона о управљању отпадом. Законодавна активност ће посебно бити наглашена до краја 2018. године, као рока за потпуну имплементацију прописа у области животне средине са прописима ЕУ. Зато је подршка законодавне власти веома значајна у процесу апроксимације прописа Републике Србије са прописима ЕУ у овој области која је најкомпликованија, најзахтевнија и изискује велика инвестициона улагања.