Одржана прва конференција поводом израде Нацрта Програма заштите ваздуха у Републици Србији са акционим планом

Одржана прва конференција поводом израде Нацрта Програма заштите ваздуха у Републици Србији са акционим планом

Одржана прва конференција поводом израде Нацрта Програма заштите ваздуха у Републици Србији са акционим планом

Прва конференција, на којој је представљен Нацрт Програма заштите ваздуха у Републици Србији са акционим планом који се израђује уз подршку Европске уније у оквиру пројекта ИПA 2014 „Развој оквира за усклађивање са законодавством ЕУ у области ваздуха, хемикалија и хоризонталних питања“, одржана је данас уз учешће заинтересоване јавности, органа и организација.

Одржана прва конференција поводом израде Нацрта Програма заштите ваздуха у Републици Србији са акционим планомПрисутнима, као и учесницама који су пратили конференцију путем зоом платформе, обратили су се Александра Имширагић - Ђурић, испред Министарства заштите животне средине, Антоан Авињон, представник делегације ЕУ у Србији, Стеван Пећић, директор пројекта ЕАS 3 и стручњак на том пројекту Матеј Гашперић који је представио тренутни статус Нацрта Програма заштите ваздуха у Републици Србији са акционим планом.

Одржана прва конференција поводом израде Нацрта Програма заштите ваздуха у Републици Србији са акционим планомПомоћница министарке Александра Имширигаћ – Ђурић рекла је да су у оквиру пројекта „ЕУ за бољу животну средину – развој оквира за усклађивање са законодавством ЕУ у области ваздуха, хемикалија и хоризонталних питања (ИПА 2014) дефинисане активности које се односе на област заштите ваздуха. Она је навела да поменуте активности, поред израде Нацрта Програма заштите ваздуха, обухватају и пет нацрта специфичних планова имплементације европских директива за област ваздуха.

-Нацрт Програма заштите ваздуха дефинисаће циљеве квалитета ваздуха и мере за њихово постизање, пружиће основу за даљи развој и усвајање подзаконских аката, као и наставак примене европског законодавства у области заштите ваздуха у Републици Србији. Од изузетног је значаја да процес израде нацрта овог Програма буде транспарентан и једнако доступан за све заинтересоване стране, којима је данас омогућен онлајн приступ конференцији – рекла је Имширагић – Ђурић.

Одржана прва конференција поводом израде Нацрта Програма заштите ваздуха у Републици Србији са акционим планомОна је додала да је циљ конференције да се учесници, органи и организације упознају са почетним корацима и да им се омогући активно учешће у даљим фазама израде овог важног документа.

На  конференцији је представљен тренутни статус Нацрта Програма заштите ваздуха у Републици Србији са акционим планом, као и типови и резултати моделовања загађујућих материја у ваздуху са постојећим и додатним мерама. Презентација сценарија и резултати моделирања загађивача ваздуха за Србију 2030 (WEM, WAM-A, WAM-B, WAM-C ) остварени су уз помоћ стручњака на пројекту ЕАS 3 (CITEPA, INERIS, Еxpertise advisors и Alternative consulting).

Материјал и презентације које су представљене на данашњој конференцији биће доступне од 19. априла и на сајту Министарства заштите животне средине.  Заинтересована јавност ће имати прилику да у наредних 15 дана упути своје сугестије, предлоге и препоруке на PZV-sugestije@eas3.rs, које ће се узети у разматрање у даљим фазама израде Нацрта Програма заштите ваздуха.