Одржана Јавна слушања на Одбору за заштиту животне средине

Одржана Јавна слушања на Одбору за заштиту животне средине

DSCN9647У Народној скупштини 17. и 19. новембра су на Одбору за заштиту животне средине одржана Јавна слушања на којима су представљени закони из области заштите животне средине Нацрт закона о изменама и допунама закона о заштити животне средине, Нацрт закона о изменама и допунама закона о управљању отпадом и Нацрт закона о изменама и допунама закона о заштит природе.

Државни секретар Министарства пољопривреде и заштите животне средине Стана Божовић представила је основне циљеве ових измена и допуна закона и нагласила да су припремљене су измене и допуне ових закона за област заштите животне средине у циљу даљег ефикасног спровођења процеса ЕУ интеграција Републике Србије.

DSCN9645„Усклађивање са прописима ЕУ и побољшање ефикасности примене прописа,  успостављање ефикасног система финансирања животне средине, успостављање ефикасног система издавања, измене и одузимања дозволе за управљање отпадом, успостављање система издавања привремене дозволе за велике загађиваче, обезбеђивање основа за приступ сертификованом систему управљања и контроле заштите животне средине ЕМАС систему, обезбеђивање основа за уређење организованог тржишта управљања отпадом, увођење нових института нуспроизвода и престанка статуса отпада. Ова новина у закону представља значајну подршку јачању одрживог система управљања отпадом и развоју циркуларне економије, побољшање одредаба које се односе на  контролу и надзор у сврху обезбеђивања ефикасне имплементације закона као и повезивање са законима из других области  што представља допринос успостављању јединственог правног система Републике Србије представљају основне циљеве измена и допуна закона”, рекла је државни секретар.

Нацртом закона о изменама и допунама закона о заштити животне средине такође је извршено усклађивање са Законом о потврђивању Конвенције о доступности информација, учешћу јавности у доношењу одлука и праву на правну заштиту у питањима животне средине – Архуска ковенција, Директивом о доступности информација о животној средини 2003/04 ЕC и Директивом 2003/35ЕC о учешћу јавности у изради одређених планова и програма у вези са животном средином. Одредбе Нацрта закона о изменама и допунама закона о заштити животне средине у потпуности транспонују Директиву о доступности информација о животној средини 2003/04 ЕC.

Извршено је усклађивање одредаба Закона о заштити животне средине и Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја у погледу уједначавања рокова за достављање информација, трошкова издавања информација и изузетака.

„У погледу измена и допуна Закона о заштити природе као један од циљева истиче се стварање законодавних предуслова за дугорочно очување врста и станишта од значаја за  Европску Унију у Републици Србији, ради очувања биолошке и предеоне разноврсности“, рекла је државни секретар Божовић.

Усвајање ових прописа допринеће ефикасности целокупног процеса придруживања  обзиром да је област заштите животне средине оцењена као једна од најзахтевнијих.