Одржан Српски пословни женски форум

Одржан Српски пословни женски форум

1„Многи су фактори који доводе до успеха, али су бројне и препреке, међутим препрека са којом се жене посебно сусрећу су додатно веће због рода којем припадају. Препреке су превасходно засноване на стереотипима, али и на неким реалним изазовима које женски род има. Превасходно се ово односи на мајчинство. У складу са цивилизацијским развојем ова природна улога никако не сме бити препрека, она мора бити подржана како од породице тако и од друштва. Данас када су закони напредни и дозвољавају одсуство оба партнера у циљу подизања детета веома је битно афирмисати потребу за равномерним учествовањем у породичном животу“, рекла је данас државни секретар Министарства пољопривреде и заштите животне средине Стана Божовић приликом отварања Српског женског пословног форума под називом „Поверење у жене“.

Државни секретар Божовић је нагласила да држава у складу са својим Уставним обавезама, мора креирати окружење, које ће бити потстицајно за рађање деце, које неће дискриминисати и ограничавати ничије слободе у смислу права на образовање, избор професије или напредовање.

2„Солидарност је једна од основних вредности која јача позицију родне равноправности и неопходно је пре свега јачати свест жена о овој потреби. Кроз учествовање на скуповима који промовишу родну равноправност, истицање ове теме као друштвено значајне, јачање менторства успешних жена могуће је јачати положај жена и држати га у фокусу те не допустити да се тешко достигнута права и положај који је жена постигла лако изгубе. Тема положаја жена није посебна за Србију  већ је глобална, Европска унија се њоме не бави само у домену политике него лидерство законски уређује и у бизнис свету“, истакла је државни секретар.

Божовић се осврнула и на податке и рекла да у Парламенту Републике Србије данас има 85 посланица, односно 34%. У Влади од 18 чланова четири су жене, тако да се примећује и разлику у ресорима које воде. Ресоре који су некад били искључиво резервисане за мушкарце данас воде жене, као и да приоритетну  тему  за Владу Републике Србије - европске интеграције, воде две жене. 3Други српски женски пословни форум се бавио актуелним темама и проблематиком која се тиче жена, али и целокупне популације у пословном окружењу. Такође, представљена је платформа за предлоге и могућности изналажења решења из перспективе успешних жена из света политике, привреде, уметности и новинарства. На форуму су говорили представници привреде, јавног сектора, амбасада, медија и невладиних организација.