Одржан састанак са представницима Програма УН

Одржан састанак са представницима Програма УН

IMG_1266Представници Министарства пољопривреде и заштите животне средине одржали су радни састанак са представницима Програма УН за развој на тему могуће сарадње по питању спровођења концепта зелене економије у Републици Србији у контексту одрживог развоја.

На састанку су размотрени елементи за развој будућег стратешког и оперативног оквира за зелену економију, који је заснован на међунардним документима и процесима попут Конференције УН о одрживом развоју (Рио + 20) усвојеним 2012.године, као и закључцима Комитета за политику животне средине Економске комисије УН за Европу.

IMG_1262Поред тога, развој модалитета за примену концепта зелене економије омогућиће и усклађивање са стратешким оквиром Европске уније за 2020., 2030. и 2050. годину, што је већ и иницирано у Студији о достигнућима и перспективама на путу ка зеленој економији и одрживом расту за Републику Србију, која је припремљена уз помоћ УНДП и УНЕП 2012. године као својеврсна платформа за учешће делегације Републике Србије на Конференцији Рио + 20.

Поред тога, током састанка разговарало се и о могућностима коришћења средстава из новооснованог Зеленог климатског фонда УН од стране Републике Србије у сврху спровођења пројеката усмерених како на ублажавање климатских промена тако и на прилагођавање на климатске промене. Зелени климатски фонд постаће оперативан средином 2015. године, када ће и постојати могућност да се приступи његовим средствима.