Одржан први састанак Радне групе за примену Зелене агенде

Одржан први састанак Радне групе за примену Зелене агенде

Одржан први састанак Радне групе за примену Зелене агенде

Први састанак Радне групе за имплементацију Декларације из Софије о Зеленој агенди, одржан је данас у Министарству заштите животне средине, које је координатор овог процеса.

- Регионални савет за сарадњу је израдио нацрт Акционог плана са мапама пута којим би требало да се трасира пут ка зеленој транзицији региона Западног Балкана до краја ове деценије, и то је била главна тема првог састанка Радне групе – рекла је државна секретарка у Министарству заштите животне средине Јелена Танасковић.

Радна група се састоји од 66 чланова из 18 институција и министарстава у Републици Србији.

Нацрт Акционог плана о којем је било речи на данашњем састанку, дефинише временске оквире за сваку меру предвиђену Софијском декларацијом и предлаже кључне регионалне координаторе.

Овај документ, кроз мапе пута даје кратак преглед ситуације и главних изазова у региону, заједно са напретком у постизању зелене транзиције кроз његових седам компоненти (клима, енергетика, мобилност, циркуларна економија, смањење загађења, одржива пољопривреда, заштита природе и биодиверзитет. Нацрт предлаже и структуру и механизме за имплементацију.

По потписивању Софијске декларације о Зеленој агенди за западни Балкан, привреде западног Балкана су се обавезале да ће развити Акциони план са мапама пута за његову имплементацију, док су лидери западног Балкана позвали Регионални савет за сарадњу да координира тај процес.