Одбор за заштиту животне средине НС РС усвојио информацију о тромесечном раду Министарства заштите животне средине

Одбор за заштиту животне средине НС РС усвојио информацију о тромесечном раду Министарства заштите животне средине

IMG-48c644d1cbff9e2875daf03063be3fe7-VОдбор за заштиту животне средине Народне скупштине Републике Србије размотрио је данас Информацију о раду Министарства заштите животне средине за период август - октобар 2017. године. Тромесечни рад Министарства представио је Одбору министар заштите животне средине Горан Триван. Поред чланова Одбора, седници су присуствовали и представници „зелене столице“ и организација цивилног друштва.

Министар Триван је на самом почетку похвалио резултате које је ова Влада постигла као тим, чији је део и Министарство на чијем је он челу. Министар је присутним члановима Одбора изнео резултате које је Министарство постигло у периоду од свог оснивања, како у области организације рада Министарства, тако и по свим питањима заштите животне средине које су у делокругу рада Министарства.

IMG-52bac7f903d1fb0f4dc717731ff4345b-VС обзиром на значај уредног финансирања ове области, један од резултата је и успостављање Зеленог фонда који мора даље јачати. Министарство је покренуло снажну инцијативу за јачањем партнерског односа са невладиним организацијама, у циљу јачања свести јавности и остваривања њеног права да буде укључена у решавање свих питања заштите животне средине.

 Представљајући активности Министарства, Триван је истакао подстицај локалним самоуправа за решавање питања заштите животне средине у локалним заједницама. Министар Триван је говорећи о заштити природе, навео да је повећан проценат територије Србије под заштитом и сада износи 7,1 одсто површине.

     IMG-aa80089ac52cff408d13096fd8f3cca8-VТриван је посебно нагласио позитивне резултате на међународном плану, где је Министарство заштите животне средине Републике Србије носилац иницијативе за регионалну сарадњу у реализацији мера борбе и прилагођавања последицама климатских промена. Оно што је најзначајније је подршка која је стигла из Брисела по питањима отварања Поглавља 27 и процеса приступања Европској унији, односно остварено разумевање и уважавање планираних активности, као и оног што је до сада постигнуто у придруживању заједници европских држава.

Након расправе на седници, Одбор је усвојио Информацију о раду Министарства заштите животне средине за период август - октобар 2017. године.