Обезбеђена возила за сакупљање отпада за општине Врбас и Жабаљ

Обезбеђена возила за сакупљање отпада за општине Врбас и Жабаљ

Данас је помоћник министра заштите животне средине Филип Абрамовић свечано уручио кључеве возила за сакупљање отпада председницима општина Жабаљ и Врбас, обезбеђена у оквиру пројекта „Управљање отпадом у контексту климатских промена“, који реализује Министарство заштите животне средине у сарадњи са Немачком развојном агенцијом – ГИЗ.

Додељеном опремом у овој фази Пројекта, створени се предуслови у Општини Жабаљ за увођење примарне сепарације отпада из домаћинстава, и поновно покретање рада општинског рециклажног центра уз економско оснаживање и унапређење социјалног положаја неформалних сакупљача секундарних сировина и угрожених група, а у општини Врбас за сакупљање биоразградивог отпада, односно за будућу производњу компоста.

Како је указао помоћник министра Филип Абрамовић, Министарство заштите животне средине има за један од приоритетних циљева успостављање новог, модерног система управљања отпадом који ће спречити даље загађење животне средине, а отпад претворити у користан ресурс. Поред успостављања законских, стратешких оквира за уређење овог система, у оквиру решавања ових питања Министарство пружа помоћ локалним самоуправама - стручну и финансијску, у изради пројектно-техничке документације, као и у обезбеђењу помоћи потенцијалних партнера из иностранства. „Уговор са ГИЗ-ом који је баш на ову тему потписан прошле године, обезбедиће повећање примарне сепарације у општинама Жабаљ и Врбас, смањење генерисања укупне количине отпада и његовог депоновања, и унапређење животне средине. У другом кораку ће општина Врбас добити комплетно постројење за компостирање органског отпада чиме ће се одлагање отпада на депонију комплетно зауставити, а тај органски отпад превести практично у веома корисну материју и ресурс који ће моћи да користе. Општина Жабаљ је са друге стране добила 1080 канти за индивидуална домаћинства, чиме ће се драстично повећати примарна сепарација и раздвајање рециклабилног отпада у овој општини“, нагласио је Абрамовић.

Председник Општине Жабаљ Чедомир Божић, изражавајући захвалност на додељеној донацији, истакао је да је ће општина Жабаљ наставити са унапређењем области животне средине као једног од значајних сегмената друштва, те да ће додељена опрема допринети бољим здравијим условима живота, али и развоју свести становника.

Изражавајући задовољство што су препознати као партнер у оваквом пројекту, председник Општине Врбас Милан Глушац је истакао значај добијене помоћи за даље планове на изградњи трансферне станице, односно компостилишта, чиме ће се створити предуслови за производњу компоста и коришћење биоразградивог отпада као потенцијалног економски исплативог ресурса.

Вођа Пројекта Клаус Шмит, ГИЗ, изразио је подршку напорима општина Жабаљ и Врбас да унапреде систем управљања отпадом, истичући да они уједно доприносе и укупним напорима на ублажавању последица климатских промена, које Немачка влада настоји да помаже и инвестира кроз пројекте и развојну сарадњу.

Филип Абрамовић је истакао ће Министарство наставити да помаже општинама Жабаљ и Врбас на унапређењу система управљања отпадом и отпадним водама, те да ће овакве пројекте наставити да развија и у другим општинама у Србији.