Нови приступ у заштити вода у Републици Србији

Нови приступ у заштити вода у Републици Србији

Water_dropletМинистарство пољопривреде и заштите животне средине у сарадњи са Организацијом за европску безбедност и сарадњу, ОЕБС организујескуп „Нови приступ у заштити вода у Републици Србији“ 29. августа 2014. године са почетком у 11 часова у просторијама Регионалне привреднe коморe Крушевац.

Циљ овог пројекта је унапређење заштите вода на територији Републике Србије, кроз побољшање информисаности различитих циљних група о примени подзаконских аката из ове области и обавезама које из њих проистичу. С обзиром на опредељеност политике заштите вода ка спречавању загађења на самом његовом извору, акценат је стављен на Уредбу о граничним вредностима емисије загађујућих материја у воде и роковима за њихово достизање. Имплементација ове Уредбе захтева и значајна иницијална финансијска улагања, због изградње постројења за пречишћавање отпадних вода и увођења најбољих доступних техника, али такође доприноси смањењу губитака и унапређењу производње, а дугорочно гледано и значајном смањењу улагања у санирање последица загађивања.

У оквиру пројекта организује се серију презентација на којима ће бити детаљније приказана подзаконска акта која уређују област заштите вода, као и обавезе које из њих проистичу, и то: Уредба о граничним вредностима приоритетних и приоритетних хазардних супстанци које загађују површинске воде и роковима за њихово достизање (“Сл. гласник РС”, бр. 24/14), Уредба о граничним вредностима загађујућих материја у површинским и подземним водама и седименту и роковима за њихово достизање (“Сл. гласник РС”, бр. 50/12), као и Уредба о граничним вредностима емисије загађујућих материја у воде и роковима за њихово достизање (“Сл. гласник РС”, бр. 67/11 и 48/12).

Ово је наставак сарадње из 2013. године, када су уз подршку Регионалних привредних комора и Архус центара одржани скупови у 10 општина и градова у Србији намењени различитим циљним групама на којима су упознати са обавезама које проистичу из аката који регулишу област заштите вода, као и са темомфинансирања инфраструктурних пројеката за област третмана отпадних вода. Један аспект промоција био је и добијање повратних информација о примени наведених подзаконских аката које се могу искористити за унапређење регулативе у области заштите вода у Републици Србији.

У току 2014. годинe до сада су организовани скупови у Зрењанину,  Смедереву, Шабцу, Врбасу, Ужицу. Планирано је одржавање скупова и у Врању, Пироту и Београду, а дана 29. августа 2014. године са почетком у 11 часова скуп ће бити одржан у Крушевцу, у просторијама Регионалне привреднe коморe (Улица Балканска 63, спрат IV).