Нови приступ у заштити вода у Републици Србији

Нови приступ у заштити вода у Републици Србији

Beograd, Strucni skup 'Novi pristup u zastiti voda u Srbiji'_pokrivanjeМинистарство пољопривреде и заштите животне средине и Привредна  комора  Београд организовали су скуп под називом “Нови приступ у заштити вода у Републици Србији“. Стручни скупу је имао за циљ да привредним субјектима представи ново усвојену регулативу у области заштите вода, која се односи на контролу емисије загађујућих материја у воде и  обавеза у спровођењу.

Ово представља захтевну тему у процесу преговарања са  Европском унијом и обавезе се мере милијардама евра.

На скупу је дат приказ нових подзаконских аката проистеклих из Закона о водама који регулишу емисију загађујућих материја у воде, и то: Правилника о начину и условима за мерење количине и испитивање квалитета отпадних вода и садржини извештаја о извршеним мерењима (''Сл. гласник РС'', 33/2016) и Уредбе о измени Уредбе о граничним вредностима емисије загађујућих материја у воде и роковима за њихово достизање (''Сл. гласник РС'', 1/2016) који су донети у јануару ове године. Обавеза је привредних субјеката да врше адекватан мониторинг отпадних вода и да извештај достављају Агенцији за заштиту животне средине. Такође је представљен начин извештавања Агенције за заштиту животне средине о стању отпадних вода које се испуштају из индустријских постројења.

vode slikaПредстављена је сврху и значај спровођења мониторинга отпадних вода како за оператере тако и за надлежне органе, као и начин спровођења мониторинга у циљу праћења сагласности са граничним вредностима емисије за воде и захтеве који произилазе из нове регулативе у овој области и на практичним примерима приближили ову тематику учесницима скупа.

С обзиром да постоји велико интересовање за организовањем оваквих скупова и у другим градовима, као и за појединачне секторе привреде, Министарство пољопривреде и заштите животне средине ће настојати да у наредном периоду изађе у сусрет овим захтевима о чему ће јавност на време бити обавештена.