Нема заштите животне средине без развоја и доследне примене еколошког права

Нема заштите животне средине без развоја и доследне примене еколошког права

Развијање законодавства у области заштите животне средине и доследна примена еколошког права у Србији представљају основни предуслов изградње уређеног друштва са здравијом животном средином, рекао је министар заштите животне средине Горан Триван на данашњој свечаности поводом отварања Жан Моне катедре за европско еколошко право и почетка рада пете генерације студената Правне клинике за еколошко право на Правном факултету Универзитета у Београду.

Обраћајући се студентима четврте генерације и нове, пете генерације овог јединственог образовног програма, министар је указао да је изграђен правни систем основа сваког друштва и његовог напретка. Када је у питању животна средина, чије је стање данас услов животног стандарда и здравља становништва, правни систем је тим значајнији. Он је навео пример акција уклањања опасног отпада које је покренуло Министарство заштите животне средине, а које је успешном сарадњом са надлежним правосудним органима довело до првих случајева покретања кривичних и преткривичних поступака због кривичног дела против животне средине у више градова Србије, и првих пресуда које представљају својеврсни преседан у домаћој судској пракси.  Триван је додао да овакве акције, али, пре свега, рад на припреми бројних законских аката и усаглашавању националних законских прописа са правним тековинама Европске уније у области заштите животне средине, потврђују интензивну ангажованост Министарства на изградњи еколошког правног система.

Министарство је, препознајући значај правне струке, са Правном клиником успоставило вишегодишњу сарадњу, како је рекао Триван, и позвао студенте да се волонтерски ангажују и стекну јединствена искуства укључујући се у рад Министарства на изради законских прописа у заштити животне средине. За постизање резултата, потребно је кадровско јачање Министарства и ангажовање младих стручњака који ће се даље усвршавати у овој области, развијати своја знања и испуњавати задатке који се налазе пред овом облашћу у наредним деценијама, истакао је министар.

Указујући да нема напретка и развоја без жеље за променом, министар је позвао студенте да се укључе у акције и ангажују у активностима које воде зравијој животној средини, и полазећи од свог непосредног окружења, активно мењају свет на боље. Наглашавајући колико је важно да грађани имају правовремену и истиниту информацију о стању животне средине, Горан Триван је указао и на улогу свих институција правног система у промени свести грађана.

Поред министра Горана Тривана, и домаћина свечаности проф. др Мирјане Дреновак-Ивановић, на отварању су се обратили декан Правног факултета Универзитета у Београду проф. др Зоран Мирковић, шеф Мисије ОЕБС-а у Србији амбасадор Андреа Орицио, стална представница УНДП Франсин Пикап, повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Милан Мариновић, генерални секретар Стручне службе заштитника грађана Оља Јовичић, као и из адвокатске канцеларије Ђорђевић, прве адвокатске канцеларије специјализоване за еколошко право.

Правна клиника за еколошко право отворена на Правном факултету Универзитета у Београду бави се усавршавањем студената у области еколошког права, али и давањем правних савета и пружањем општих правних информација у области еколошког права, и другим поступцима у вези са еколошким правом. Правни факултет Универзитета у Београду је одлуком Европске комисије у оквиру ЕРАЗМУС+ програма добио Жан Моне Катедру за европско еколошко право, којом председава проф. др Мирјана Дреновак-Ивановић, и који би требало да траје до септембра 2022. године.