Натура 2000 дан на Европској зеленој недељи

Натура 2000 дан на Европској зеленој недељи

Натура 2000 дан на Европској зеленој недељи

У оквиру Европске зелене недеље данас је представљен пројекат „ЕУ за Натуру 2000 у Србији“ у Ботаничкој башти „Јевремовац“ у Београду. Догађај су отворили државна секретарка у Министарству заштите животне средине Јелена Танасковић и шеф сектора за сарадњу Делегације ЕУ у Србији Ингве Енгстром.

Натура 2000 дан на Европској зеленој недељиДржавна секретарка у Министарству заштите животне средине Јелена Танасковић рекла је да је заштита природе и биодиверзитета изузетно важна тема за Србију и за одржив развој земље, као и за Поглављe 27 које се односи на заштиту животне средине и климатске промене.
 
- Министарство заштите животне средине убрзано ради на унапређењу примене ЕУ законодавства у овој области. Донели смо Закон о климатским променама, у процедури су измене и допуне Закона о заштити природе, радимо на новој Уредби о еколошкој мрежи и усвајању Уредбе о оцени прихватљивости. ​Натура 2000 дан на Европској зеленој недељи [Кликните и повуците да би померали] ​Заштита природе је за нас од изузетног значаја и желим да захвалим европским партнерима на великој подршци коју нам у овој области пружају, како у усклађивању прописа, тако и кроз пројекат „ЕУ за Натуру 2000 у Србији“. Србија има богат биодиверзитет, јер код нас живи око 43 одсто врста које насељавају Европу. Зато нам је значајна подршка кроз овај пројекат да идентификујемо потенцијална подручја Натура 2000 на нашој територији, јер је то основни предуслов за заштиту природе за чланице ЕУ, чему и Србија тежи – истакла је Танасковић.
 
Шеф сектора за сарадњу Делегације ЕУ у Србији Ингве Енгстром је рекао да је „Натура 2000" најважнији елемент очувања биодиверзитета и да помаже очување заштићених подручја.
​​Натура 2000 дан на Европској зеленој недељи [Кликните и повуците да би померали] ​ [Кликните и повуците да би померали] ​-Србија је на путу ка Европској унији, а учешће у пројекту „Натура 2000“ је веома важан елемент у овом процесу. Србија је на овом пољу већ урадила много, законодавство је практично уређено - рекао је Енгстром и додао да ће ЕУ наставити да помаже Србији да заштити природу и биодиверзитет.
С намером да покаже изврстан биодиверзитет у Србији, пројектни тим припремио је Натура 2000 филм који је том приликом премијерно приказан. Осим тога, представљене су и функционалности мобилне апликације на терену за управљање подацима о биодиверзитету, као и Натура 2000 сајт као део интернет странице Министарства заштите животне средине.