Наставак пројекта "Спровођење закона у области контроле индустријског загађења, спречавање хемијских удеса и успостављање ЕМАС система"

Наставак пројекта "Спровођење закона у области контроле индустријског загађења, спречавање хемијских удеса и успостављање ЕМАС система"

ippc_logoНакон успешног завршетка пројектних активности у оквиру Пројекта "Спровођење закона у области контроле индустријског загађења, спречавање хемијских удеса и успостављање ЕМАС система", који се реализује у Србији од септембра 2012. године, пројекат је продужен за период од јула 2014. године до септембра 2015. године.

Активности које су планиране биће усмерене на развој Плана за имплементацију посебних директива (ДСИП)за Директиву о индустријским емисијама (Директива - 2010/75/ЕУ). Ове додатне активности биће надоградња резултата који су постигнути овим пројектом у његовој почетној фази имплементације, а то су:

  • Унапређење правне основе за пуну транспозицију(ИЕД,Севесои ЕМАС)
  • Јачање институционалних капацитета и процедура за спровођење релевантних закона
  • Процена знања и способности приватног сектора да се усклади са релевантним законодавством
  • Развој организације и процедуралног оквира за ефикасно спровођење закона који следе најбоље праксе земаља чланица ЕУ
  • Пружање помоћи регулаторним телима и оператерима како би се ускладили са релевантним законодавством (развијање модела дозволе, планова за ванредне ситуације, припрема одабраних оператера за ЕМАС сертификацију итд.)

 План за имплементацију посебних директива ће укључивати распореде и прекретнице, стратегије финасирања и планове за обезбеђивање јавног и приватног инвестирања у инфраструктуруи технологију који су потребни ради потпуне имплементације Директиве о индустријским емисијама. Влада Републике Србије ће након финализирања користити План за имплементацију посебних директива током процеса преговарања са ЕУ како би се формулисали преговарачки ставови и створили услови за добијање транзиционог периода када Србија постане земља чланица ЕУ.