Наставак IMPACT пројекта: Три милиона евра за развој циркуларне економије

Наставак IMPACT пројекта: Три милиона евра за развој циркуларне економије

izjave - ministar bogosavljevic boskovic, miler,smitУ Министарству пољопривреде и заштите животне средине данас је потписан споразум о реализацији друге фазе пројекта IMPACT у оквиру које ће у наредне три године у пет пилот општина у Србији у oблaст упрaвљaњa oтпaдoм и oтпaдним вoдaмa бити уложено три милиона евра. Споразум су потписали министар пољопривреде и заштите животне средине проф. др Снежана Богосављевић Бошковић, директор Нeмaчке oргaнизaциjе зa тeхничку сaрaдњу – GIZ Србија Сигмунд Милер и вођа IMPACT пројекта Клаус Шмит.

Буџeт новог прojeктa прeдстaвљa дoнaциjу Влaдe Републике Нeмaчкe, а највећи део активности ће се односити на област управљања отпадом, управљање отпадним водама и јачање административних капацитета у пилот општинама - Александровац, Куршумлија, Бела Црква, Крупањ и Свилајнац.

Министар пољопривреде и заштите животне средине проф. др Снежана Богосављевић Бошковић изјавила је након потписивања споразума да ресорно министарство упркос ограниченим средствима којима располаже, улаже огромне напоре да створи неопходне предуслове за системско решавање ових питања и привлачење инвестиција у области управљања отпадом и пречишћавања отпадних вода.

Министар Богосављевић Бошковић је нагласила да Србија располаже великим потенцијалима за привлачење нових инвестиција, подсетивши да процене говоре да су за решавање питања у тој области, потребна средства већа од три милијарде евра. У том контексту, министар је указала на значај IMPACT  пројекта чији је циљ побољшање услова за спровођење циркуларне економије на националном, али и локалном нивоу у области управљања отпадом, а који ће привући интересовање потенцијалних инвеститора.

„Циљ нам је да кроз овај пројекат промовишемо отпад као ресурс који се поново може и мора користити, као и да покажемо све предности оваквог приступа решавања питања отпада и отпадних вода, а неки од њих су мање коришћење природних ресурса, мање количине отпада и коришћење отпада у разне друге сврхе у складу са стандардима развијених земаља Европске уније“, истакла је Богосављевић Бошковић.

Богосављевић Бошковић је објаснила да се на тај начин ствара и амбијент за нова пословна удруживања и активности, као и нова радна места.

Директор Нeмaчке oргaнизaциjе зa тeхничку сaрaдњу – GIZ Србија Сигмунд Милер рекао је да је циљ ове фазе пројекта да се у општинама створе услови да се на начин који је више еколошки, решавају проблеми, додајући да је идеја да пилот општине буду пример и за остале општине у Србији да примене систем интегрисане заштите животне средине и управљања отпадом и отпадним водамама.

Вођа IMPACT пројекта Клаус Шмит рекао је да је један од аспеката пројекта и интеграција мањина или рањивих група становништва, у првом реду припадника ромске популације, који се у великом броју баве прикупљањем отпада.

potpisivanjesporazuma - ministar bogosavljevic boskovic, miler, smitIMPACT пројекат у другој фази (2015 - 2017) усмерен је на јачање међуопштинске сарадње (регионално управљање отпадом) и ефикасних модела пружања комуналних услуга, а затим на припрему инвестиција у инфрастуктуру и спровођење мера које су у складу са потребама рањивих мањина. Потписаним Споразумом се потврђује наставак сарадње на IMPACT прojeкту који je почео 2012. године и трајао три године, а у оквиру прве фазе пројекта у пет поменутих локалних самоуправа извршена су мерења количине и састава отпада и отпадних вода у складу са законском регулативом Републике Србије.

GIZ IMPACT пројекат има за циљ успостављање предуслова за увођење циркуларне економије на локалном и националном нивоу у областима управљања отпадом и отпадним водама. Циркуларна економија, насупрот тренутној економији заснованој на линеарном моделу “узми – направи – користи - одложи”,  заснива се на моделу који тежи мањем коришћењу ресурса и избегавању стварања отпада.