Највећи инфраструктурни пројекат у области заштите животне средине у Нишу

Највећи инфраструктурни пројекат у области заштите животне средине у Нишу

potpisivanje-mor-stana-bozovic-i-darko-bulatovicЈуче, 15. марта 2017. године, је у Нишу потписан Меморандум о разумевању између Министарства пољопривреде и заштите животне средине и Града Ниша, који означава почетак припреме техничке документације за спровођење „Пројекта сакупљања и прераде отпадних вода у Нишу“. Припрему техничке документације финансира Влада Шведске кроз Шведску агенцију за међународни развој и сарадњу SIDA, а у оквиру програмa „Подршка развоју инфраструктуре у области заштите животне средине” (PEID).

Присутнима се, најпре, обратио Дарко Булатовић, градоначелник Ниша, истакавши важност пројекта за грађане Ниша. „Много пута је најављивана израда постројења за пречишћавање отпадних  вода, али се овога пута заиста и почиње реализација пројекта који је од  изузетне важности за град и грађане Ниша. Када постројење буде завршено повећаће се капацитети за пречишћавање отпадних вода и више од 20 000 тона муља биће уклоњено из наше Нишаве. Уверен сам да ћемо, као локална самоуправа, посао који нам предстоји урадити на време и да ћемо, у складу са плановима, изградњу постројења започети 2019. године“, навео је Дарко Булатовић, градоначелник Ниша.

Стана Божовић, државна секретарка Министарства пољопривреде и заштите животне средине, истакла је да су пажљиво пројектовање и припрема документације од суштинског значаја за успешност пројекта. До сада смо урадили Студију изводљивости, преко ЕИСП пројекта коју је финансирала Шведска развојна агенција. Након тога, студија изводљивости је усвојена од стране градског већа, града Ниша, чиме су се стекли услови за приступ припреми и комплетирању техничке документације са тендером. Следећи корак је припрема техничке документације кроз ПЕИД програм, који ће омогућити изградњу једног од највећих инфраструктурних пројеката у области заштите животне средине.

„Пројекат у Нишу обухвата 6 значајних инфраструктурних компоненти, чија је процењена вредност преко 50 милиона евра, скоро 300.000 људских еквивалената капацитета, и преко 35 километара градске канализационе мреже, као и пречишћавање отпадних вода из система за водоснабдевање“, рекла је Стана Божовић, државна секретарка Министарства пољопривреде и заштите животне средине.

Развој неопходне инфраструктуре у области управљања водама у Нишу омогућила је Шведска, највећи билатерални донатор Србије у области заштите животне средине, са укупно 100 милиона евра инвестиција. Њ.Е. Јан Лундин, амбасадор Шведске, указао је на важност улагања у пројекте у области животне средине који ће омогућити здрав и квалитетан живот свих грађана.

„Србија стоји пред истим и трајним процесом кроз који је Шведска прошла. Скоро све отпадне воде у Шведској се пречишћавају и то је довело до тога да се данас у центру Стокхолма може ловити лосос и пастрмка. На основу тог искуства, знамо да је само питање времена и упорности пре него што се то оствари и у Нишу“, навео је Јан Лундин, амбасадор Шведске.

Пројекат прикупљања и пречишћавања отпадних вода за Град Ниш подразумева припрему документације за 6 компоненти:

1. Постројење за пречишћавање отпадних вода (ППОВ) Ниш 2. ППОВ Ниш – додатни третман муља 3. Главни колектори до ППОВ Ниш 4. Реконструкција колектора у Нишу 5. Проширење колекторске мреже 6. Постројење за пречишћавање питке воде Медијана – третман воде од прања филтера.

Србија пречишћава око 8% комуналних отпадних вода. До 2041. године, треба да се у потпуности усагласимо са европским стандардима за ову област и изградимо 320 постројења за пречишћавање отпадних комуналних вода. Пројекат сакупљања и прераде отпадних вода у Нишу биће један од првих