Национални и међународни значај Министарске конференције посвећене смањењу загађења у региону

Национални и међународни значај Министарске конференције посвећене смањењу загађења у региону

Закључцима које су усвојили представници земаља Југоисточне и Јужне Европе у Београду, да заједнички предузму иновативне мере на смањењу загађења у региону, завршена је дводневна Министарска конференција „Иновативна решења за смањење загађења у Југоисточној и Јужној Европи“ у Београду, коју је организовало Министарство заштите животне средине у партнерству са Програмом за животну средину Уједињених нација - УНЕП . Њен значај и међународни одјеци, превазилазе регионални контекст.

Помоћник генералног секретара Уједињених нација Сатја Трипати у оквиру својих излагања на Конференцији скренуо је пажњу на резултате извештаја УН о стању животне средине у региону, и тим поводом нагласио да чињенице говоре да је Београд један од чистијих градова, али да има још много тога да се уради, како у Београду, тако и у другим великим градовима региона. „Поглавље 27 је једно од најзахтевнијих поглавља ЕУ, које захтева велика финансијска улагања од око 15 милиона евра, али истовремено, отвара могућности за инвестирање и подстиче развој“ рекао је Трипати и нагласио да се радује сарадњи са министром заштите животне средине Србије Триваном.

Званичници УНЕП-а изразили су задовољство због посвећености Србије развијању овог међународног процеса ради унапређења животне средине у националним и регионалним оквирима. Ово доказују и позитивни утисци које су учесници понели из Београда и Србије.

Како је рекао Гаетано Леони, извршни директор Канцеларије за Европу УНЕП, „одабрали смо Србију за организацију Конференције јер је показала иницијативу и вођство у овој области, и вољу да се даље развије читав овај процес“, и додао „веома смо задовољни са сарадњом са Србијом као домаћином, такође и са Италијом која је обезбедила финансијска средства за овај догађај. Изузетно сам задовољан, између осталог, посвећеношћу коју сам овде видео, не само у локалним границама већ и читавом региону. Задовољан сам због степена мобилизације, како Југоисточне Европе, тако и читавог Медитерана, и посвећености коју смо видели, као и документом који је произашао из ове конференције и у коме се налазе обавезе које су преузете од стране доносилаца политика у овој области“; нагласио је Леони.

Шеф Канцеларије УНЕП у Бечу, Ханс Егерер, изражавајући захвалност свима који су подржали и помогли да се Конференција реализује, рекао је да „земље у региону појединачно чине кораке, али сматрамо да то није довољно, а да је прави тренутак да се покрене сарадња, и да грађани региона захтевају од политичара да реше еколошке проблеме, а од одговорних политичара да крену са конкретним акцијама“. Он је закључио, што је изразило дух јуче завршене Конференције, да је најважније да се заједнички заложимо за шире подручје региона без загађења, а заједничка визија усвојена на Министарској конференцији упућује како да се крећемо у том смеру.

Како су представници УНЕП нагласили приликом затварања рада Конференције, ова светска организација у резултатима скупа сагледава добар основ за даље кораке у остваривању зацртаних циљева одрживог развоја у свету, односно Агенде 2030 УН. Усвојена „Заједничка визија за смањење загађења у Југоисточној и Јужној Европи“ која је један од главних резултата Конференције, истовремено је полазна основа за учешће земаља Југоисточне Европе на предстојећем Четвртом заседању Скупштине Програма Уједињених нација за животну средину – УНЕА4 у Најробију, Кенија. На иницијативу Србије коју је подржао УНЕП, државе Јужне и Југоисточне Европе састаће се на координационом састанку уочи УНЕА4, ради заједничког стратешког наступа као посебне групе земаља на овом изузетно значајном светском скупу.