На састанку у Министарству заштите животне средине договорено хитно чишћење Потпећког језера

На састанку у Министарству заштите животне средине договорено хитно чишћење Потпећког језера

На састанку у Министарству заштите животне средине договорено хитно чишћење Потпећког језера

На иницијативу министарке заштите животне средине Ирене Вујовић данас је у Палати Србија одржан састанак са државним секретаром Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Жељком Радошевићем, директорком Републичке дирекције за воде Наташом Милић, директором ЈВП „Србијаводе“ Гораном Пузовићем и директором ЈП „Електропривреда Србије“ Милорадом Грчићем, поводом решавања проблема нагомиланог комуналног отпада у Потпећком језеру, који су претходних дана нанели буични потоци преко притока реке Лим.

Министарка Ирена Вујовић је указала на хитност решавања проблема и додала да велика количина смећа које заврши у рекама озбиљно угрожава животну средину.

-Знамо да овај проблем датира од раније, да имамо и много дивљих депонија у близини реке и да је у циљу дугорочнијег решавања проблема плутајућег отпада на Лиму и Дрини потребна сарадња са надлежним министарствима из суседних држава, којима смо већ упутили позив. У овом тренутку је најважније да се уклони комунални отпад који се таложи у Потпећком језеру. Irena Vujovic

Зато позивам све јединице локалне самоуправе из овог дела Србије да се максимално укључе у акцију чишћења која ће бити започета наредних дана, а ми ћемо наставити да им помажемо у решавању проблема са сметлиштима и дивљим депонијама – рекла је Вујовић.

На данашњем састанку договорена је хитна интервенција и чишћење Потпећког језера, а акцију ће спровести ЈВП „Србијаводе“ и ЕПС. Поред чамаца и механизације, потребно је обезбедити и више стотина камиона за транспорт отпада који ће се одвозити на депонију „Дубоко“ у Ужицу. На састанку је најављено и да ће ЈП „Електропривреда Србије“ у сарадњи са предузећем из Босне и Херцеговине хитно започети уклањање отпада на брани у Вишеграду.

Састанку у Палати Србија присуствовали су и државни секретари Министарства заштите животне средине Јелена Танасковић и Александар Дујановић.