Министри Триван и Ловин о Конференцији „Стокхолм +50“

Министри Триван и Ловин о Конференцији „Стокхолм +50“

Министар заштите животне средине Горан Триван и заменица премијера и министарка за животну средину и климу Краљевине Шведске Изабела Ловин обавили су телефонски разговор у коме су размотрили планове о одржавању Конференције „Стокхолм + 50“ као и активности на пољу сарадње у оквиру Програма Уједињених нација за животну средину (UNEP-a) и Скупштине УН за животну средину (UNEA).

Разговор је обављен  на иницијативу министарке Ловин, која је министру Тривану представила план одржавања Конференције „Стокхолм + 50“, маја 2022. године,  којом се обележава 50 година од одржавања чувене Конференције Уједињених нација о заштити људског окружења. У разговору је указала да су главне теме УН конференције на високом нивоу, чије је одржавање иницирала Краљевина Шведска, опоравак друштва након  пандемије изазване вирусом ковид,  зелена економија и млади.

Министар Триван је захвалио министарки Ловин на позиву и посебно истакао значај сарадње са Краљевином Шведском, једним од лидера у Европи по питању животне средине, указавши  да изузетно цени помоћ коју Шведска пружа Републици Србији на овом пољу. Нагласио је да госпођа Ловин, са којом се сусрео приликом званичне посете тој земљи крајем прошле године, када је договорено јачање и проширење сарадње кроз различите пројекте који се успешно реализују, има дубоко разумевање изазова у области заштите животне средине. Министар Триван је подвукао и одличну сарадњу на пољу европских интеграција са амбасадором Краљевине Шведске у РС, Јаном Лундином.

Изразио је пуну подршку Министарства и Републике Србије иницијативи  Краљевине Шведске за одржавање Конференције „Стокхолм +50“, нагласивши да је управо Конференција која је одржана у Стокхолму 1972. године, била један од најзначајнијих историјских догађаја на пољу заштите животне средине. Предложио је да се у агенду Конференције „Стокхолм+50“ уврсти и тема пошумљавања, као најзначајнијег алата у побољшавању стања животне средине и борбе са климатским променама.

Министар Триван, који је и потпредседник УНЕА 5,  нагласио је да је Србија врло активна у телима Уједињених нација, и подржао је предлог да се заседање УНЕА  5 одржи на пролеће 2021. године, уз поштовање свих мера превенције.