Министарки Вујовић признање општине Горњи Милановац „Златна медаља - Таковски устанак“

Вујовић награда Горњи Милановац 1.jpg

Министарки Вујовић признање општине Горњи Милановац „Златна медаља - Таковски устанак“

Признање општине Горњи Милановац „Златна медаља - Таковски устанак“ у 2024. години, додељено за изузетан допринос очувању животне средине, развоју и афирмацији ове локалне самоуправе, припало је министарки заштите животне средине Ирени Вујовић.

Вујовић награда Горњи Милановац 2.jpg

Министарки Вујовић признање је уручено на свечаности поводом дана општине, а како је истакла, резултат је добре сарадње и заједничког залагања републичког и локалног нивоа, за бољи и чистији Горњи Милановац.

Вујовић награда Горњи Милановац 3.jpg„Уз подршку Министарства које водим, Горњи Милановац је пре две године очистио 28 локација и постао прва општина без дивљих депонија у Србији. Прва је општина у којој смо започели капитални пројекат изградње недостајуће канализације и биће међу првима у којој је тако важан пројекат и реализован. Покривеност канализационом мрежом биће тада изнад 90% што је по европском стандарду. Горњи Милановац је и самостално радио на унапређењу квалитета ваздуха, јер је грејање у градској топлани пребачено на биомасу, а успели су и ове године да искористе подршку Министарства и добију средства за замену котлова у основној школи“, навела је министарка.

Вујовић је истакла да је у протеклој деценији држава много урадила на стабилизацији јавних финансија и зато данас има довољно средстава и за зелене инвестиције.

Вујовић награда Горњи Милановац 4.jpg„Данас имамо јасну визију зелене будућности, план и пројекте како би се тај циљ, уз пуну подршку председника Вучића, и достигао. То су пре свега пројекти изградње канализационе мреже и постројења за пречишћавање отпадних вода, попут овог који реализујемо у Горњем Милановцу, затим изградња модерних регионалних и рециклажних центара, и пројекти којима се утиче на бољи квалитет ваздуха. Овим пројектима направићемо велику разлику која ће утицати на бољи квалитет живота за све“, рекла је Вујовић.

Министарка се осврнула и на симболику везану за 23. април, дан када је, 1815. године, у Такову подигнут други Српски устанак. „Срби су се у тој борби изборили за самосталност од Османског царства, која је омогућила даљи економски и друштвени развој. И данас, 209 година касније, наша борба за развој и просперитет државе непрестано траје и неће се зауставити. Имајући у виду богату историју наше земље, која се градила баш на овим просторима, изузетна ми је част што сам добитница признања 'Златна медаља - Таковски устанак'“, поручила је Вујовић.