Министарка Вујовић: Усвојен Закон о климатским променама, одговорно према свим нашим грађанима

Министарка Вујовић: Усвојен Закон о климатским променама, одговорно према свим нашим грађанима

Министарка Вујовић: Усвојен Закон о климатским променама, одговорно према свим нашим грађанима

Посланици у Скупштини Србије усвојили су данас, већином гласова, Закон о климатским променама. Министарка заштите животне  средине Ирена Вујовић поручила је да је то први корак у одлучној борби против климатских промена.

- Оно што су посланици кроз подршку овом Закону показали, јесте да препознају колико је важно да се суочимо са изазовима који нам доносе климатске промене које сви осећамо. Климатске промене су глобални проблем који нас све уједињује, и зато усвајањем овог кровног акта, Република Србија наставља да даје свој допринос глобалној борби и уједно потврђује одговорност према нашим грађанима – рекла је Вујовић.

Министарка је истакла да је Србија међу првим земљама Западног Балкана усвојила овакав Закон.

Министарка Вујовић: Усвојен Закон о климатским променама, одговорно према свим нашим грађанима- Када је реч о климатским променама, Србија је показала да одлучно корача ка Европској унији. Један од приоритета Зеленог договора је усвајање Европског климатског закона, а Европска комисија је усвојила предлог овог акта. Усвајањем закона Србија потврђује да је на европском путу – рекла је Вујовић.

Она је подсетила да је Закон о климатским променама основ за успостављање система за ограничење емисија гасова са ефектом стаклене баште, што ће се позитивно одразити на здравље грађана и привредни развој.

Вујовић је навела да ће међу позитивним ефектима Закона бити већа отпорност друштва на нежељене ефекте климатских промена, а посебно сектора попут здравства, водопривреде, шумарства и пољопривреде. Наводећи бенефите, министарка је навела и планско прилагођавање релевантних сектора на климатске промене, успостављање механизама за извештавање према међународној заједници, односно Oквирној конвенцији УН о промени климе и њеног Споразума из Париза.

Примена Закона ће, како је рекла, позитивно утицати  и на привредни раст и развој и додатно ће нас приближити стандардима и захтевима европског тржишта, као и чланству у Европској унији.