Министарка Вујовић: Ребалансом буџета добијамо још четири милијарде динара за улагања у екологију

Министарка Вујовић: Ребалансом буџета добијамо још четири милијарде динара за улагања у екологију

Министарка Вујовић: Ребалансом буџета добијамо још четири милијарде динара за улагања у екологију

Mинистарка заштите животне средине Ирена Вујовић изјавила је данас да је предложеним изменама Закона о буџету за 2021. годину, буџет ресора који води увећан за четири милијарде динара, што је најбољи доказ да је екологија за Владу Србије приоритет и да ће ову годину обележити највећа улагања до сада у ову област.

Након седнице Владе, Предлог измена и допуна Закона о буџету за 2021, упућен је у скупштинску процедуру. Ако посланици усвоје овај акт, Министарство заштите животне средине располагаће са 12,3 милијарде динара за ову годину.

- Са увећаним буџетом имаћемо још више средстава на располагању из којих ћемо решавати еколошке проблеме у Србији. Оно што је сигурно, јесте да ће држава наставити да финансира пројекте којима је циљ смањење аерозагађења, што смо већ радили у првим месецима по преузимању ресора. Још једном позивам локалне самоуправе да прате наше конкурсе и искористе подршку коју ћемо им дати. Такође, из ових средстава, помагаћемо градовима и општинама да санирају дивље депоније на својим територијама. Већ смо спровели јавни позив којим смо их позвали да мапирају све локације на којима се недозвољено одлаже отпад – рекла је Вујовић.

Министарка је рекла да је буџет увећан како би, поред осталог, била доступна средства за покретање капиталних пројеката, као што је изградња постројења за пречишћавање отпадних вода у 28 локалних самоуправa, али и за комплетну замену котлова у градској топлани у Крагујевцу, јер је она тренутно један од већих загађивача у том граду. Према њеним речима, циљ ресорног министарства је да што брже и ефикасније решава историјске проблеме у овој области.

- Екологија је наш приоритет и наставићемо да спроводимо све пројекте и активности којима је циљ да унапредимо стање животне средине. Повећање буџета, најбољи је доказ колико смо озбиљни у тој намери. Резултати не могу доћи преко ноћи, али грађани су се већ уверили у то шта смо урадили, а до краја године показаћемо још добрих резултата – рекла је Вујовић.