Министарка Вујовић посетила фабрику за рециклажу отпадних гума „Еко рисајклинг“

vujovic1

Министарка Вујовић посетила фабрику за рециклажу отпадних гума „Еко рисајклинг“

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић обишла је данас производне погоне фабрике за рециклажу отпадних гума „Eко рисајклинг“ у Сиригу, која годишње преради више од 22.000 тона гуменог отпада.

Вујовић је истакла да компанија „Еко рисајклинг“, као и остале у Србији које се баве овом делатношћу, чине огроман посао за очување животне средине и додала да ће држава наставити да подстиче рециклажну индустрију.

Vujovic2- Прерадом отпадне гуме добија се нова употребна вредност, што је у складу са приницима циркуларне економије којој тежимо и Зеленом агендом, чије циљеве желимо да испунимо. Производ који се добије рециклажом гума користи се за израду подлога за спортске терене и дечја игралишта, лежеће полицајце, паркинг стубове, а велики потенцијал је и за његово коришћење у асфалтним мешавинама за изградњу путева – рекла је Вујовић.

Министарка је навела да је изузетно важно адекватно управљање отпадним гумама, с обзиром да су лако запаљиве ако се одлажу на несанитарним депонијима, а чак и ако до тога не дође јако дуго могу да опстану у природи.

-У претходном  периоду унапредили смо систем исплате подстицајних средства за рециклере која се сада врши квартално, а не једном годишње за отпад третиран у претходној години, како је то било раније. Наставићемо да подстичемо ову грану привреде и сарадњу са рециклерима, како бисмо заједно унапређивали систем управљања отпадом у нашој земљи јер то је један од приоритета Владе Републике Србије и министарства које водим – рекла је Вујовић.

Vujovic 3Директор продаје у фирми „Еко рисајклинг“ Ненад Ратковић навео је да фабрика у Сиригу располаже капацитетом прераде од 36.000 тона гуме годишње.

-Претходних година смо прикупљали и прерађивали између 20 и 22 хиљаде тона годишње, а сада са новим приступом Министарства заштите животне средине у исплати подстицајних средстава у могућности смо да унапредимо пословање. Ове године имаћемо више од 24.000 тона прерађене отпадне гуме. У фабрици користимо најприхватљивију технологију која се користи свуда у свету и у Европској унији. У питању је механичка прерада сечењем и резањем у више фаза на амбијенталној температури, тако да је комплетна технолошка обрада без било каквих негативних утицаја на животну средину – рекао је Ратковић.

Ратковић је додао да се у процесу прераде гуме користи једино електрична енергија, као и да је у току нова инвестиција компаније у соларну електрану која ће омогућити део енергије из обновљивих извора.

Vujovic4