Министарка Вујовић: Очување шума је наш генерацијски задатак за будућност

Vujović Dan šuma 1.jpg

Министарка Вујовић: Очување шума је наш генерацијски задатак за будућност

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић засадила је данас, заједно са деканом Бранком Стајићем и студентима Шумарског факултета у Београду, симболично, на Међународни дан шума, саднице чемпреса у парку ове високошколске установе.

Vujović Dan šuma 2.jpg

Вујовић је истакла да Министарство које води има веома успешну сарадњу са Шумарским факултетом, у заједничком циљу да се шуме у Србији прошире, унапреде и сачувају.

Vujović Dan šuma 3.jpg„Министарство које водим из године у годину даје свој допринос кроз суфинансирање пројеката пошумљавања и озелењавања широм Србије. Од 2018. до 2023. године доделили смо више од 400 милиона динара за пошумљавање преко 1.000 хектара. У протекле три године, само путем наших јавних конкурса, Србија је богатија за 250.000 нових садница. Кроз јавни конкурс у текућој години, обезбедили смо 200 милиона динара, што је двоструко више у односу на 2023. годину“, изјавила је Вујовић.

Према њеним речима, Министарство непрекидно ради и на унапређењу и очувању заштићених подручја којих у Србији има 473, а простиру се на 8,65% територије.

Vujović Dan šuma 4.jpg„Са планираним проширењем подручја под заштитом за ову годину на 9,21% укупне територије и уз површину коју обухвата еколошка мрежа, очекујем да до краја године под заштитом буде око 30% од укупне површине наше земље. Тиме ће Србија знатно пре рока испунити циљ Конвенције о биодиверзитету да се под заштиту стави 30 одсто копнених и водених екосистема до 2030. године. Важно је истаћи и да из године у годину увећавамо износ средстава за одржавање и унапређење наших бисера природе. У 2020. је у те сврхе било опредељено 229 милиона динара, док је за 2024. годину обезбеђен највећи износ до сада од 500 милиона динара“, нагласила је Вујовић.

Министарка је навела и да је, према подацима из Друге националне инвентуре шума, шумовитост Србије са 29,1% из 2006. године порасла на тренутних 39,01% територије, што значи да се Србија приближила европском просеку од 41%. Вујовић је навела да су зелене оазе, посебно у урбаним срединама, подложне бројним притисцима укључујући и климатске промене, због чега је више него икада, неопходна сарадња свих релевантних институција у њиховом очувању.

Vujović Dan šuma 5.jpg

„Заштита и очување шума је наш генерацијски задатак за будућност и на томе ћемо, са нашим партнерима, предано радити и у наредном периоду“, поручила је Вујовић.