Министарка Вујовић обишла несанитарну депонију у Бујановцу

Bujanovac

Министарка Вујовић обишла несанитарну депонију у Бујановцу

Mинистарка заштите животне средине Ирена Вујовић посетила је данас Бујановац и са представницима локалне самоуправе обишла несанитарну депонију која се налази у овој општини. Министарка Вујовић разговарала је и са мештанком која је председнику Републике Србије Александру Вучићу, приликом његове посете Пчињском округу, указала на проблем несанитарне депоније.

Bujanovac1„Министарство заштите животне средине увек је ту за грађане и има слуха за њихове проблеме. Наш циљ је Србија без иједне несанитарне депоније. Много пројеката је већ започето, али доста тога зависи и од локалних самоуправа. Према националној стратегији управљања отпадом, регионална депонија Метерис у Врању је еколошка регионална депонија и општине из овог округа треба да се повежу са Центром у Врању. Бујановац је предвиђен да се нађе у овом пројекту, чиме би се решило питање несанитарне депоније, али од локалних власти и у Бујановцу и осталих општина Пчињског округа зависи када ће се то догодити“, рекла је министарка Вујовић.

Пројекат изградње Регионалног центра за управљање чврстим отпадом у Врању, који је у надлежности Министарства грађевине, саобраћаја и инфраструктуре, изузетно је важан и за Министарство заштите животне средине, јер се њиме трајно решава проблем несанитарних депонија.

Bujanovac 3„Док се не изгради Регионални центар не можемо трајно да затворимо и санирамо депоније. Општине Пчињског округа морају што пре да заврше оперативне кораке, који се односе на изградњу трансфер станице, довођење прикључака за воду и струју, изградњу приступних саобраћајница и да потпишу међусобни Споразум, како би изградња Регионалог центра у Врању што пре започела“, додала је министарка Вујовић, подсетивши да је Република Србија већ обезбедила средства преко кредита немачке развојне банке.

После посете Бујановцу, министарка Ирена Вујовић одржала је састанак са градоначелником Врања, представницима општина Трговиште, Сурдулица, Босилеград, Владичин Хан, Бујановац и Прешево и државним секретаром Министарства грађевине, саобраћаја и инфраструктуре Драганом Стевановићем, на којем је замолила локалне самоуправе да одговорно и убрзано раде на свим корацима у фази припреме, како би овај Центар био изграђен што пре, а све несанитарне депоније затворене и саниране.

Bujanovac 3