Министарка Вујовић обишла "Долину Пчиње" и манастир Св. Прохор Пчињски

Манастир 1

Министарка Вујовић обишла "Долину Пчиње" и манастир Св. Прохор Пчињски

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић обишла је данас "Долину Пчиње", која је проширењем заштићене површине са 2606 на 4228 хектара, Уредбом Владе Србије стављена у прву категорију заштићених подручја у Републици Србији.

Манастир 2"Манастир Прохор Пчињски из 11. века, који се налази у централном делу "Долине Пчиње", изузетно је вредан културно-историјски споменик, а богатство флоре и фауне, очуване обале реке Пчиње и укљештени меандри чине овај простор посебно важним са аспекта очувања природних вредности и животне средине. Посебно ми је драго што ће стари, девастирани рибњак бити ревитализован и што ће се у њему гајити аутохтоне врсте риба у складу са условима Завода за заштиту природе", рекла је министарка Вујовић.

У долини Пчиње до сада је регистровано 129 врста птица, мада се процењује да је тај број око 170. Део пчињске долине је станиште грчке корњаче и две врсте змија (шилац и четворопругасти смук) у Србији.

Манастир 3Овде су сачуване и традиционалне социолошке и културолошке особености (архаична села, традиционалан начин живота), које су утицале на то да ово подручје представља специфичну предеону целину.

Министарство је у последње две године определило више од пет милиона динара за "Долину Пчиње", а овим заштићеним пределом и даље ће управљати Српска православна црква - епархија Врањска.

Манастир 3