Министарка Вујовић: Хитно формирати радне групе за решавање плутајућег отпада на Лиму и Дрини

Irena Vujovic

Министарка Вујовић: Хитно формирати радне групе за решавање плутајућег отпада на Лиму и Дрини

На иницијативу министарке заштите животне средине у Влади Републике Србије Ирене Вујовић, данас је одржан онлајн састанак са представницима министарстава Босне и Херцеговине и Црне Горе, како би се заједничким снагама што пре утврдили неопходни кораци за решавање деценијског проблема плутајућег отпада на Лиму и Дрини.

Министарка Вујовић је предложила да три државе потпишу меморандум о разумевању, на основу којег ће се спроводити неопходне активности.  Док се због поштовања процедура не стекну услови за потписивање таквог документа, Вујовић је затражила од надлежних колега да свако у свом ресору већ у наредним данима формира радну групу, како би се на техничком нивоу приступило овом проблему и мапирале дивље депоније.

Министар екологије, просторног планирања и урбанизма Црне Горе проф. др Ратко Митровић предложио је формирање комисије за разматрање проблема у циљу дефинисања даље сарадње. Државни секретар у том министарству проф. др Данило Мрдак додао је да нико не спори да највише отпада долази са територије Црне Горе, као и да мапирање несанитарних депонија још није урађено, али и поручио да нема алибија да се не крене у хитне акције и мере.

Представници Црне Горе изразили су спремност да заједничким пројектом за регулисање овог проблема три државе аплицирају за ЕУ фондове, чиме би дали добар пример регионалне сарадње.

Регионална сарадња је императив, рекао је министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац. Он је истакао да је важно што постоји политичка одлука да се овај проблем решава заједничким ангажовањем. Irena Vujovic

Помоћница министарке за грађевинарство, просторно уређење и екологију Републике Српске Свјетлана Радусин рекла је да очекује конкретне активности на терену, јер је у претходном периоду било доста стратегија и одлука које су остале мртво слово на папиру.

Учесници састанка су се сложили да је потребно да се ради на подизању свести грађана о заштити животне средине, како отпад из домаћинстава не би завршавао у рекама.

Министарка Вујовић је још једном указала на хитност решавања проблема отпада на Лиму и Дрини и позвала на сарадњу колеге на републичком нивоу, као и јединице локалне саомоуправе које се налазе у сливу река.

Вујовић је додала да је у току уклањање више од седам и по хиљада кубика пливајућег отпада који се накупио код бране Потпећ на Лиму, о чему је детаљније говорио и директор ЈВП “Србијаводе” Горан Пузовић, чије екипе уз логистичку подршку ЕПС-а изводе радове на терену.