Министарка Ирена Вујовић са Семом Фабрицијем о наставку сарадње са Делегацијом ЕУ у области заштите животне средине

Министарка Ирена Вујовић са Семом Фабрицијем о наставку сарадње са Делегацијом ЕУ у области заштите животне средине

Министарка Ирена Вујовић са Семом Фабрицијем о наставку сарадње са Делегацијом ЕУ у области заштите животне средине

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић састала се данас са амбасадором ЕУ у Србији Семом Фабрицијем, а теме разговора биле су економски и инвестициони планови за Западни Балкан, као и будући кораци у имплементацији Зелене агенде за Западни Балкан, усвојене на Самиту у Софији, а која се заснива на пет приоритетних стубова.

Дефинисани стубови односе се на климатску акцију, циркуларну економију - која се посебно бави отпадом, одрживом производњом и ефикасним коришћењем ресурса, али и на заштиту биодиверзитета, као и на борбу против загађења воде, ваздуха и земљишта.

Министарка Ирена Вујовић упознала је саговорнике са приоритетима Министарства заштите животне средине, на основу којих ће бити дефинисани краткорочни и дугорочни планови.

Министарка Ирена Вујовић са Семом Фабрицијем о наставку сарадње са Делегацијом ЕУ у области заштите животне средине- Трудићемо се да се фокусирамо на неколико најважнијих тема, оних које су од круцијалног значаја за бољи стандард и живот грађана Србије, међу којима су борба против климатских промена, загађење ваздуха, управљање отпадним водама и депонијама. За испуњење тих циљева имао пуну подршку Владе, нагласила је Вујовићева.

Она је додала да тежимо томе да све поменуте области у заштити животне средине, буду усаглашене са регулативом и стандардима ЕУ.

Амбасадор ЕУ у Србији Сем Фабрици похвалио је то што је Република Србија, као и све државе Западног Балкана потписала Декларацију о Зеленој агенди, на Самиту одржаном прошлог месеца у Софији.

- Пред нама је много посла, поље заштите животне средине је фасцинантно зато што прожима различите сегменте друштва. Рад на различитим сегментима представља рад на бољитку животног стандарда свих грађана Републике Србије, изјавио је Фабрици.

Министарка Ирена Вујовић са Семом Фабрицијем о наставку сарадње са Делегацијом ЕУ у области заштите животне срединеНа састанку је постигнута обострана сагласност у вези са наставком сарадње у области заштите животне средине, а размењена су и мишљења о модалитетима суочавања са изазовима, као и искуства и примери добре праксе који свакако могу да допринесу унапређењу квалитета живота грађана Србије.

- Интензивираћемо сарадњу са јединицама локалних самоуправа, као и реализацију пројеката у сарадњи са ЕУ, прецизирала је министарка Вујовић.

Министарка Ирена Вујовић истакла је да је за Србију посебно важно учешће председника Републике Александра Вучића на Самиту о климатским променама, који ће бити одржан 12.децембра, јер ће грађанима и на тај начин бити скренута пажња и подигнута свест о значају борбе за очување и заштиту животне средине.

Састанку у Палати Србија присуствовали су државни секретари Министарства заштите животне средине Јелена Танасковић и Александар Дујановић, као и шефови Сектора за сарадњу и Оперативног сектора Делегације ЕУ у Србији Ингве Енгстром  и Сакеларис Хоурдас.