Министарка Ирена Вујовић обишла радове на санацији несанитарне депоније у Зрењанину

Zrenjanin deponija

Министарка Ирена Вујовић обишла радове на санацији несанитарне депоније у Зрењанину

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић обишла је данас радове на санацији несанитарне депоније на трасама цевовода у индустријској зони „Југоисток 2“, у Зрењанину.

Zrenjanin 4„Решавамо велики еколошки проблем који постоји већ 40 година. У питању је комплексан пројекат, јер је више деценија овај простор затрпаван отпадом, и комуналним и индустријским, да би пре 10-ак година, депонија била прекривена слојевима песка висине 3-6 метара. Циљ санације је уклањање депонованог отпада до здраве подлоге на пројектованим трасама цевовода и простора намењеног за ретензију атмосферских вода са пратећим садржајима. Србија без несанитарних депонија циљ је и Министарства и Владе Републике Србије, на којем предано радимо“, казала је министарка Вујовић.

Министарка Вујовић је радове обишла са покрајинским секретаром за урбанизам и заштиту животне средине Немањом Ерцегом, покрајинским секретаром за пољопривреду, водопривреду и шумарство Владимиром Галићем и градоначелником Зрењанина Симом Салапуром.

Zrenjanin deponija 7Несанитарна депонија налази се уз саобраћајницу Зрењанин-Београд, санира се површина од око 5 хектара, а у првој фази изводиће се радови санације на позицији ретензије, као и разврставање и одношење отпада, те  постављање заштитних фолија. 

„У Зрењанину смо већ реализовали успешно еколошке пројекте, попут  уклањања дивље депоније у Ботошу прошле године, а определили смо средства и за замену котларнице на мазут котларницом на гас у Основној школи 'Др Александар Сабовљев' у Ечкој. Циљ је да већ од нове грејне сезоне, око 250 малишана који похађају ову школу имају боље грејање, али првенствено чистији ваздух у коме ће одрастати. Сви ови зелени пројекти, које радимо не само у Зрењанину већ и широм Србије, јасно показују да је заштита животне средине приоритет Владе Републике Србије и Министарства заштите животне средине“, истакла је министарка Вујовић.

Граду Зрењанину за санацију несанитарне депоније одобрена су средства на Јавном конкурсу за санацију и затварање несанитарних депонија, које је расписало Министарство заштите животне средине. Поред Зрењанина, средства су, на конкурсу, одобрена и општинама Рума и Пожега, као и Шапцу.

Zrenjanin 5