Министар Триван уручио признања младим научницима на 12. Фестивалу науке

Министар Триван уручио признања младим научницима на 12. Фестивалу науке

Министар заштите животне средине Горан Триван рекао је данас на Фестивалу науке на свечаности проглашења „Амбасадора науке“ да су млади, паметни људи  будућност Србије.

„Фестивал науке је показао да Србија има велики број талената у односу на број становника што доказују и ови млади људи, који су уз жељу да се образују,  исказали  интересовање за науку радећи на иновативним пројектима од екологије до физике, и тако  показали да сами креирају процес образовања. То показује да је нашем друштву важно образовање и наука и да наше школе и систем образовања добијају нову модерну форму. Наш народ је иако мали, свету подарио неке од највећих умова, планетарно  признате научнике који су свет одвели далеко и ја верујем да међу овом децом има оних који ће у будућности урадити велике паметне и добре ствари за Србију ”, рекао је Триван уручујући признања „Амбасадор науке“ ученицима основних и средњих школа из Србије који су на Фестивалу представили, демонстрирали и промовисали научне пројекте.

Он је младим амбасадорима науке поручио да никад не одустају, да увек покушавају, да верују у себе да могу, као Тесла, Пупин, Миланковић, да дају допринос напретку Србије и дају допринос светској науци.

Задатак Амбасадора науке је да након фестивала, амбасадори настављају да промовишу науку у оквиру своје школе, града, региона кроз демонстрирање пројекта са којим су наступали на фестивалу, организују радионице где кроз експерименте и разговор покушавају да заинтересују младе за даље образовање у области науке и технологије.

Признање “Амбасадори науке“, којим по први пут Фестивал одаје признање за популаризацију науке у облику дипломе добило је 11 основних и средњих школа из Београда, Пожеге, Ниша, Тутина, Љига, Лесковца и Власотинца ,  а  учесници су понели  специјалне значке амбасадора науке Фестивала науке 2018.

Дванаести Фестивал науке који се ове године одржава под слоганом „Земља будућности“ је на Београдском сајму окупио 60 научних и образовних институција и  преко 700 научних комуникатора из свих крајева Србије али и света.