Министар Триван у посети Радио-телевизији Војводине

Министар Триван у посети Радио-телевизији Војводине

Министар заштите животне средине у Влади Републике Србије Горан Триван посетио је данас Радио-телевизију Војводине (РТВ) и са руководством, уредницима и новинарима разговарао о значају медија у процесу развоја еколошке свести нашег друштва и о сарадњи на подршци комуникацији и иницијативама којима се унапређује и валоризује животна средина.

У разговору са генералним директором РТВ-a  Миодрагом Копривицом и главним уредницима и новинарима министар је указао да ниједна институција, организација, заједница или појединац не могу успети у области животне средине уколико делују сами.

„ Нећемо успети да сачувамо и унапредимо животну средину без помоћи медија, цивилног друштва и грађана. Медији имају посебно важну улогу у подизању еколошке свести, еколошке културе, разумевања и одговорности читавог друштва према стању животне средине“, рекао је Триван указујући да се мера цивилизованости једног друштва исказује односом према животној средини.

„Различитост и бројност националних заједница које живе на простору Војводине, њихове етно-културе су јединствено богатство и компаративна предност Србије. Медији који то знају, а новинари и уредници покрајинског јавног сервиса, који томе сведоче својим програмским садржајем, правовременим објективним, и истинитим информисањем, имају важну мисију у стварању еколошки здравог друштва“ , указао је министар Триван.

„Војводина је важан део реализације  инвестиционог плана Србије. Добра сарадња Републичке и Покрајинске Владе у решавању еколошких  проблема, уз подршку ЕУ,  су драгоцени предуслови који охрабрују да смо на добром путу да обезбедимо здраву животну средину за наше грађане“, подвукао је министар. Он је навео да је у плану читав низ пројеката за прераду отпадних вода са линијама муља, за које ће у припреми пројектно-техничке документације у општинама определити 500 милиона евра из средстава ЕУ. Министар је указао на приоритетне области у заштити животне средине и на активности у решавању питања отпада и отпадних вода, загађења ваздуха, проблема буке. Говорећи о климатским променама, министар је указао на важност пошумљавања и навео да је пошумљеност Војводине  само 6 до 7 посто, што је недовољно. Шума је , како  је казао Триван, фабрика која апсорбује ефекте стаклене баште и производи кисеоник. Министар је одговарајући  на питања новинара о решавању проблема  загађеног ваздуха указао да  је то проблем који се дугорочно решава и који тражи финансијска улагања и овом приликом позвао општине које то нису под хитно израде дугорочне и краткорочне планове за решавање загађења у својим локалним самоуправама.

Генерални директор РТВ Војводина Миодраг Копривица је информисао министра Тривана о раду РТВ, програмским садржајима, и о мисији те медијске куће да се развије и буде центар информисања Подунавских земаља. Он је са министром  обишао завршне радове на на новој згради, која се уз финансијску подршку Владе Србије, Покрајинске Владе и Града Новог Сада подиже на месту где је пре 19 година у НАТО бомбардовању срушена тадашња зграда РТВ.