Министар Триван са представницима Српске асоцијације увозника возила и делова

Министар Триван са представницима Српске асоцијације увозника возила и делова

IMG-f3143e5bd9a2a5270b1c14b434af79ec-VМинистар заштите животне средине Горан Триван састао се данас са делегацијом Српске асоцијације увозника возила и делова, коју је предводио председник Асоцијације Милош Петровић. Састанак је био посвећен питању наплате еко-таксе за моторна возила, и могућности за промену система, односно успостављање механизама којима би били стимулисани увоз и употреба новијих моторних возила у Србији и самим тим, омогућило смањење загађења ваздуха и животне средине.

Представници Асоцијације изнели су проблем присутног тренда повећања употребе и више од деценије старих возила у Србији и његов забрињавајући утицај на животну средину, дајући, између осталог, сликовито пример да један мотор Еуро 3 којег има већина увезених старијих половних аутомобила загађује животну средину колико и 26 мотора Еуро 6.

Министар Горан Триван у разговору истакао је да је Министарство заштите животне средине заинтересовано за решавање свих проблема који се у неком аспекту дотичу питања очувања и заштите животне средине. „Један од озбиљних еколошких проблема у Србији је катастрофалан квалитет ваздуха у многим градовима. Нису ту проблем само котларнице, ту је и саобраћај као један од главних узрочника загађења које озбиљно угрожава здравље становништва. Наш интерес је да се боримо за што бољи квалитет ваздуха, а сигуран сам да је свима интерес да живимо у бољој и чистијој Србији“ рекао је министар на састанку.

С обзиром да је квалитет ваздуха и због коришћења старијих возила у многим градским срединама озбиљно угрожен, министар Триван је изразио подршку иницијативи да се изнађу решења која ће утицати на стимулисање увоза новијих возила и смањење притиска на животну средину у целини.