Министар Триван са амбасадором Јапана о сарадњи у заштити животне средине

Министар Триван са амбасадором Јапана о сарадњи у заштити животне средине

Министар заштите животне средине Горан Триван и амбасадор Јапана у Србији Ђинићи Марујама оценили су да је сарадња Србије и Јапана у области заштите животне средине веома успешна и указали да је у заједничком интересу да се она настави и унапреди.

Министар и амбасадор су оценили да су значајни и корисни пројекти јапанске Владе и улагања у заштиту животне средине у Србији,  посебно они који се реализују у општинама јер доприносе решавању комуналних проблема и унапређују животну средину и укупан живот становништва  у тим локалним заједницама.

Министар Триван је указао на значај историјске посете премијера Јапана Србији која је допринела укупној сарадњи две земље и отворила врата инвеститорима. Министар је исказао велику захвалност на солидарности и значајној финансијској, материјалној и техничкој помоћи коју Србији континуирано пружа Јапан.

„Достизање међународних еколошких стандарда Србији је важно не због Европске уније већ због наше земље и здраве животне средине за њене грађане. Важна нам је и корисна помоћ и подршка Владе Јапана али и инвестиције и трансфер знања и примена најбољих технолошких решења  у заштиту животне средине, пре свега у за нас приоритетне  секторе, као што су прерада отпадних вода, отпада и квалитет ваздуха“, рекао је Триван.

Заједнички је оцењено да је у обостраном  интересу спровођење пројеката који унапређују мере заштите животне средине, као што је пројекат изградње депоније у Винчи, који је еколоошки, инвестициони и развојни, јер решава горући еколошки проблем Београда и Србије и отвара моћности запошљавања  а у чијој реализацији, уз француску компанију  СУЕЗ учествује и јапанска компанија Иточу.

Амбасадор Мајујамаје је указао да је Јапан је пријатељ Србије и њених грађана и да ће Влада Јапана наставити да пружа подршку нашој држави, њеном развоју а посебно у очувању животне средине.