Министар Триван разговарао са амбасадорком Канаде Кетлин Чаба

Министар Триван разговарао са амбасадорком Канаде Кетлин Чаба

Министар  заштите животне средине Горан Триван разговарао је данас са амбасадорком Канаде у Републици Србији Кетлин Чабом о  сарадњи две земље у области заштите животне средине.

Током сусрета констатовано је да на темељу добрих односа две земље, који су унапређени последњих година кроз политички дијалог и економску сарадњу, којима значајно доприноси и наша дијаспора, постоји обострани интерес да се интензивира сарадња у области заштите животне средине.

Министар Триван је указао да је Србија инвестициона дестинација у области заштите животне средине од 15 милијарди евра, у којој су приоритетне области решавање питања отпада и отпадних вода.  Он је рекао да је Србија веома заинтересована за сарадњу и инвестирање, да треба искористили велике ресурсе које има Канада,  посебно када је реч о одговору на климатске промене, еколошка решења и искуство у заштити природних добара и заштићених подручја..

Триван је казао да је заштита животне средине планетарно питање и нагласио тежњу да се Србија у овој области афирмише као стожер регионалне сарадње, активно посвећена њеној конкретизацији, размени искустава  и добрих пракси у одговору на   климатске промене, у чему је, како је указао,  пошумљавање најефикасније решење.

Амбасадорка Чаба је истакла да сарадња Канаде и Србије у области заштите животне средине може бити успешна и корисна  и  ће јој један од приоритета бити да се канадским привредницима пружи више информација о могућностима за улагање у Србију у област екологије, с обзиром да већ постоје добри економски резултати у сарадњи две земље. Канадским  привредницима биће представљене конкретне могућности за инвестициона улагања, на основу анализе и плана које је израдило Министарство заштите животне средине, од најмањих, исказаних кроз подршку општинама у изради пројектно-техничке документације до изградње постројења за прераду отпада и отпадних вода.

У отвореном разговору изнети су предлози за сарадњу који се односе на инвестиције у еколошке пројекте, размену научно-стручног знања кроз сарадњу института и факултета као и организација цивилног друштва.