Mинистар Триван подржао руководство општине Бор у мерама и пројектима на заштити животне средине

Mинистар Триван подржао руководство општине Бор у мерама и пројектима на заштити животне средине

IMG-9562437bc1c203775ccb54cc91f78d5a-VМинистар заштите животне средине Горан Триван састао се данас са председником општине Бор Александром Миликићем и његовим сарадницима, ради разматрања најзначајнијих еколошких питања, као и приоритетних активности и пројеката усмераних ка унапређењу заштите животне средине у овој локалној заједници.

У разговору министар Триван је изразио задовољство због спремности борског руководства да се посвети унапређењу животне средине. „Председник општине је и раније исказао пуну спремност и вољу да општину Бор води на начин који је еколошки потпуно смислен, али тиме што је Бор издвојио, за прву годину, сасвим довољна буџетска средства намењена екологији, представља потврду да овде људи схватају да без заштићене животне средине нема живота“ истакао је Триван.

Овом приликом, министар Триван изразио је подршку у настојању да се реше најзначајнији еколошки проблеми Оштине. У Бору, као и у многим другим градовима Србије приоритетна питања за заштиту животне средине су отпадне воде, комунални отпад, ремедијација земљишта и пошумљавање. За ове највеће изазове у унапређењу животне средине главни механизам су пројекти, нагласио је министар Триван. Инвестирање у пројектно-техничку документацију је услов за решавање еколошких проблема, односно кључно питање локалних самоуправа у заштити животне средине рекао је министар. Министарство заштите животне средине подржава напоре општине Бор у реализацији пројеката у заштити животне средине, а када буде време, поред начелне подршке пружиће и помоћ, у складу са могућностима, истакао је министар. С обзиром да је у овој локалној заједници изазов и питање пречишћавања отпадних вода, министар Триван је овом приликом истакао спремност Министарства заштите животне средине да помогне борској општини у његовом решавању.

„Волео бих када би Бор био прва тачка одакле ћемо кренути са акцијама пошумљавања Србије. Повећање територије под шумом је најједноставнији и најјефтинији начин да се боримо са последицама дугогодишњих еколошких проблема, побољшамо квалитет живота људи и стварамо бољу здравију будућност нашој деци“, истакао је министар, и најавио даљу сарадњу са руководством општине Бор. „Има још отворених питања у Општини Бор која ћемо отварати, где ћемо заправо бити уз грађане и борску општину“, закључио је министар Триван у сусрету са руководством општине Бор.