Министар Триван обишао је погоне предузећа „Магнохром д.о.о“ у Краљеву, поводом завршеног пројекта збрињавања историјског отпада

Министар Триван обишао је погоне предузећа „Магнохром д.о.о“ у Краљеву, поводом завршеног пројекта збрињавања историјског отпада

Министар заштите животне средине Горан Триван заједно са представницима града Краљева на челу са градоначелником Предрагом Терзићем обишао је погоне предузећа „Магнохром д.о.о“ у Краљеву, поводом завршеног пројекта збрињавања историјског отпада.

Сарадњом Владе Републике Србије, Министарства, локалне самоуправе и власника, финске компаније „Афарад“, за само неколико месеци уклоњено је 150 тона отпада, од чега су четири локације потпуно очишћене од наслага тера.

Министар Триван изразио је задовољство због успешно спроведеног поступка уклањања отпада из круга овог предузећа који представља озбиљан и сложен посао, а што је пример и пут и другим предузећима са незбринутим заосталим отпадом. Указујући да је чишћење Србије од историјског отпада једно од кључних питања уређења животне средине у Србији, министар је нагласио да је то истовремено и цивилизацијско питање, односно питање мере цивилизацијског развоја и уређености једног друштва. Он је нагласио је да ће, усвајањем европских стандарда животне средине у Србији, сви привредни субјекти морати да их спроводе, јер у супротном неће моћи да продају своје производе на тржишту. „Ово је почетак тих активности. У Србији има преко стотину оваквих локација, и ми ћемо их све постепено очистити, како од опасног отпада, тако и од историјског отпада. Овде је очишћено 150 тона отпада, али ми ћемо наставити са другим важним пројектима“, нагласио је Триван. Истичући да су врата Министарства отворена грађанима и локалним самоуправама, министар је позвао на заједничко ангажовање на заштити животне средине, како би Србија била чистија и лепша.

Градоначелник Терзић изразио је захвалност Влади Србије због успешно спроведеног поступка приватизације овог краљевачког привредног гиганта где се налазе резерве руде магнезита, и министру Тривану на успешном уклањању отпада, и изразио пуну посвећеност решавању питања заштите животне средине у овој локалној заједници.

Директор „Магнохром д.о.о.“ Дејан Филиповић истакао је значај чишћења заосталих наслага јаловине из круга фабрике као део стварања предуслова за покретање производног процеса, који се предвиђа за средину наредне године.