Министар Триван на састанку са НВО о финансирању животне средине

Министар Триван на састанку са НВО о финансирању животне средине

За успешно решавање проблема и постизање неопходних резултата на заштити животне средине потребна су већа улагања у ову област, али истовремено и већа ефикасност и наменско трошење средстава која се већ издвајају за ове намене, и на републичком и на локалном нивоу, рекао је синоћ министар заштите животне средине Горан Триван на радионици о финансирању заштите животне средине. На овом тематском скупу посвећеном резултатима пројекта Еколошког центра „Станиште“ о финансирању заштите животне средине у периоду 2010 - 2018. године, представљен је и низ закључака и препорука за побољшање система финансирања.

Министар је у разговору у којем су учествовали представници јавног и цивилног сектора рекао, да је питање финансирања заштите животне средине истовремено израз друштвеног вредновања ове области, и да је у друштву потребно остварити веће разумевање да је „инвестирање у животну средину - инвестирање у наше животе“. Како је објаснио, са јачањем капацитета надлежних органа и институција, и уз стабилизацију буџета, реално је да животна средина добије значајније место у систему финансирања. При том, нагласио је, неопходно је да се „зелени динар“ у већој мери издваја за решавање конкретних питања заштите животне средине у локалним заједницама, уз веће непосредно ангажовање и  одговорност локалних самоуправа. Најављујући да ће Министарство наставити да се ангажује на јачању сопствених капацитета, али и на јачању капацитета локалних самоуправа и њиховом већем ангажовању на заштити животне средине, Триван је додао да се ради и на изналажењу најуспешнијег модела за Зелени фонд, по угледу на позитивна европска искуства.

Министар је похвалио истраживачки рад у оквиру пројекта, и нагласио значај дијалога са цивилним сектором ради заједничког изналажења успешних мера како би се обезбедило наменско трошење средстава која се издвајају за област животне средине, а истовремено, повећали износи који су намењени у те сврхе. Како је Триван указао, неопходно је успешно и рационално искористити средстава издвојена за животну средину. „Ми морамо поправити себе саме, да би могли да очекујемо више пара од државе“, истакао је Триван. Он је указао да је први значајан корак ка бољем финансирању заштите животне средине добра дијагноза садашњег стања, а додатно охрабрење представља висока сагласност цивилног и јавног сектора шта предузимати да животна средина добије већу подршку грађана Србије.