Министар Триван на отварању прве еко продавнице - Макси супермаркета компаније Делез

Министар Триван на отварању прве еко продавнице - Макси супермаркета компаније Делез

Министар заштите животне средине Горан Триван присуствовао је отварању еколошке продавнице – Макси супермаркета компаније Делез, прве оваквог типа у Србији и на Балкану. У овој продавници, компанија Делез Србија заменила је страндардни систем хлађења еколошким системом који је базиран на угљен-диоксиду, чиме је избацила из употребе стандардни фреон Р404А, што доприноси заштити животне средине. Иновативно технолошко решење подржано је од стране Машинског факултета Универзитета у Београду.

Приликом обиласка продавнице, министар Триван је упознат са технолошким решењем расхладног система, његовим економским и еколошким предностима. Наглашено је да овај систем знатно смањује емитовање угљен-диоксида у атмосферу од постојећег, и да је за 25 посто енергетски ефикаснији, због чега представља значајан искорак у очувању животне средине. Истовремено, избацивањем из употребе фреона у систему расхлађивања, компанија Делез Србија у свом пословању остварује европске еколошке стандарде.

Триван је изразио задовољство што је Србија учинила још један пионирски корак за Србију и Балкан, чиме је потврдила своју посвећеност заштити животне средине у читавом региону.  „Елиминисање фреона из процеса расхлађивања је изузетно значајно са становишта заштите животне средине, али ту су и други кораци Делеза Србија као што је смањење употребе пластичних кеса, што су важни резултати, а још важнија је промена у нашим главама, промена у размишљању, да заштита животне средине није само ствар државе, компанија, она је ствар свих нас“, истакао је Триван. Министар је позвао компанију Делез Србија да настави са отварањем еколошких продавница, и друге компаније да се придруже у успостављању еколошких стандарда у свом друштвено одговорном пословању. Посебно је нагласио значај подршке Машинског факултета Универзитета у Београду успостављању првог еколошког расхладног система у продавници, што је још један доказ да Србија има довољно знања и памети за унапређење заштите животне средине, а оно што још увек недостаје је новац.

Квентин Роје, генерални директор Делез Србија нагласио је да ће компанија наставити да обезбеђује еколошке стандарде у свом одговорном пословању, ради будућих генерација. „Увели смо систем наплате кеса, захваљујући којем смо смањили њихово коришћење за више од  65 одсто и почели да успешно мењамо навике суграђана. Заједно са потрошачима само у прошлој години рециклирали смо више од десет хиљада тона отпада. Одговорност компаније огледа се и у томе да стратешки уводимо промене које позитивно утичу на све нас. Планирамо да до краја године отворимо још еколошких продавница, уз поштовање најстрожих еколошких стандарда“, рекао је.