Министар Триван на Конференцији „Лидери трансформације друштва“

Министар Триван на Конференцији „Лидери трансформације друштва“

Министар заштите животне средине Горан Триван отворио је данас други панел Конференције „Лидери трансформације друштва“, посвећен лидерству у циркуларној економији и управљању ресурсима. Поручио је бројним учесницима да зелена, односно циркуларна економија подразумева промене које морају да се десе, уколико желимо да очувамо Планету и обезбедимо опстанак живог света на њој. 

Циркуларна економија је изузетно значајна, због чега је Министарство, као заговорник концепта чистије производње и стратешки опредељено вредностима циркуларне економије, као посебну радну јединицу основало Групу за зелену економију, рекао је Триван. Он је указао да је она добра основа, не само за унапређење заштите животне средине, већ и за профитабилност у пословању, стварање нових могућности инвестирања, и отварање нових радних места. Привреда, која је највећи загађивач, али која уједно и највише улаже у животну средину, изузетно је значајан партнер у процесу усмеравања привреде у правцу одрживог развоја и зелене економије:  „Покушавамо да променимо начин размишљања, при чему смо свесни да ништа није почело од нас. Ми тек спремамо да се бавимо циркуларном економијом, а привредне коморе су нам јако важне у читавом процесу“, нагласио је министар.

„Када је циркуларна економија у питању, морамо читаву привреду да доведемо до свести да знају да ће морати да прилагођавају технологије новим правилима која важе у свету, да ћемо морати да идемо на сертификацију тих технологија, и да ће једино тако моћи убудуће да се опстане на тржишту“, рекао је министар. Привреда, цивилно друштво, медији, држава, грађани... представљају сегменте циркуларне економије, повезани у круг који овај пословни модел затвара, објаснио је. „Сви смо ми циркуларна економија, то је начин да привреда буде јача. Зато хоћемо да помогнемо свима да се мењају, зато морају сви брзо да се мењају“, истакао је Триван. Посебно значајно питање је инвестирање у боље, зравије чистије технологије у локалним самоуправама, због чега ће Министарство и у наредној години наставити да помаже општинама у изради пројектно-техничке документације као предуслова за обезбеђење средстава и реализацију пројеката заштите животне средине за локалне заједнице, уједно спречавајући улазак прљавих технологија у нашу земљу.

Циркуларна економија је изузетно важна, и представља средство за постизање здравије, чистије животне средине, уз неопходну сарадњу свих делова друштва, закључио је министар, и позвао на заједничку акцију у правцу развоја зелене економије и заштите животне средине.

Конференцију „Лидери трансформације друштва“ организовала је Адриамедиа група, у сарадњи са Министарством заштите животне средине, Министарством пољопривреде, Министарством за европске интеграције, Министарством без портфеља за регионални развој, као и Привредном комором Србије, и другим партнерима.