Министар Горан Триван разговорао са сталном координаторком УН у Србији Франсоаз Жакоб

Министар Горан Триван разговорао са сталном координаторком УН у Србији Франсоаз Жакоб

Министар заштите животне средине Горан Триван састао се данас са сталном координаторком Уједињених нација (УН) у Србији Франсоаз Жакоб. У садржајном разговору разматрани су и договарани даљи правци будуће сарадње Србије и УН у области заштите животне средине.

Министар Горан Триван упознао је сталну координаторку са актуелним стањем у нашој земљи у овој области и приоритетима Министарства заштите животне средине, указујући да су изградња система за пречишћавање отпадних вода, регионалних центара за управљање отпадом, и решавање других значајних еколошких проблема као што је побољшање квалитета ваздуха, услов да Србија буде чиста и еколошки уређена земља.

Уједињене нације су за Србију једна од најважнијих међународних организација са којом је развила веома добру сарадњу, рекао је министар и додао да је проактивну улогу Србије у креирању и спровођењу еколошке политике у оквиру ове организације доказао и избор представника Србије за потпредседника Петог заседања Скупштине УН за животну средину (УНЕА 5), и потредседника Конференције УН о промени климе – COP 26. Он је исказао високу заинтересованост за даље активно укључивање у све активности које воде Уједињене нације, а које доприносе побољшању стања животне средине у Србији и региону и, између осталог, сагласне су са активностима које Србија реализује у процесу приступања Европској унији и усвајања еколошких европских тековина.

Стална координаторка УН у Србији је указала да је питање заштите животне средине веома значајно за друштвено-економски развој једне земље, и изразила спремност да се заједнички утврде приоритети и области за подршку и помоћ ове организације у унапређењу животне средине наше земље. Нагласила је да ће организација Уједињених нација бити укључена и у реализацији Европског зеленог договора на подручју које није у оквиру земаља чланица ЕУ, што ће пружити додатне могућности за сарадњу са Србијом на пољу заштите животне средине.

На састанку је констатована обострана спремност за проширење и већу отвореност сарадње Србије и Уједињених нација у области заштите животне средине, са корацима и акцијама које ће донети конкретне резултате и реалне помаке у стању животне средине, што ће се одразити и на укупан квалитет живота грађана Србије.