Министар Горан Триван разговарао са амбасадором Шпаније о будућој сарадњи

Министар Горан Триван разговарао са амбасадором Шпаније о будућој сарадњи

Министар заштите животне средине Горан Триван разговарао је данас са амбасадором Краљевине Шпаније у Републици Србији Раулом Бартоломеом Молином, о будућим правцима јачања сарадње две земље у заштити животне средине.

Саговорници су се у отвореном разговору сагласили да су традиционално добри политички и пријатељски односи две земље добра основа за будућу сарадњу у овој области. Министар Горан Триван упознао је Њ.Е. Молину са приоритетима Србије у решавању кључних проблема у животној средини и успостављању савремених еколошких стандарда, као што су успостављање система за прераду отпадних вода и регионалних центара за управљање комуналним отпадом. Како је министар предочио, ови сектори представљају простор атрактиван за инвестиције и за примену нових технологија који уједно омогућавају нашој земљи да убрзаним корацима савлада вишедеценијска заостајања у заштити животне средине.

Указујући на значај континуиране подршке Шпаније,  Горан Триван изразио је пуну захвалност на доследном ставу ове земље о непризнавању такозване независности Косова и Метохије, и њеној пуној подршци наставку дијалога Београда и Приштине.

Амбасадор Молина нагласио је да Шпанија указује подршку Србији на њеном путу придруживања Европској унији, што подразумева и пуну помоћ у процесу отварања једног од најзахтевнијих поглавља, Поглавља 27 – животна средина и климатске промене.

Саговорници су се заједнички сагласили да ће предстојећа Конференција УН о климатским променама - КОП 25  којој је домаћин Шпанија, бити прилика за нове заједничке сусрете и разговоре две земље у области заштите животне средине, али и иницијативе и јачање сарадње на заштити животне средине у јужној и југоисточној Европи.