Министар Горан Триван потписао уговоре за субвенционисање заштићених подручја од националног интереса

Министар Горан Триван потписао уговоре за субвенционисање заштићених подручја од националног интереса

Србија бригу о својим грађанима води и кроз бригу о природи и ресурсима, а нема бољег начина да се очувају ресурси него да политику животне средине, циркуларне економије и одрживог развоја уградимо у сваку секторску политику, што ће у Србији започети усвајањем закона о климатским променама, рекао је данас министар заштите животне средине Горан Триван на састанку поводом доделе субвенција управљачима заштићених подручја.

Министар је тим поводом свечано потписао уговоре са 21 управљачем заштићених подручја, којима се додељују преостала средства за субвенционисање заштићених природних добара од националног интереса у 2019. години у износу од преко двадесет три милиона динара. Са данашњом расподелом, Министарство је у 2019. години за заштиту природе доделило субвенције у укупном износу од око 230 милиона динара.

Указујући да су помоћ и подршка управљању заштићеним подручјима израз чврстог опредељења да се најдрагоценији и најочуванији делови природе Србије морају заштити, Триван је нагласио да је додела средстава за заштиту природе истовремено сигнал и подстицај свима који препознају природне вредности и желе да се у заштиту укључе, у сарадњи са стручним институцијама и другим субјектима у систему заштите природе. Изражавајући задовољство због додељене помоћи заштити природе у овој години, министар Горан Триван је нагласио да ће Министарство наставити да издваја средства за ове намене, и изразио очекивање да ће новца за очување националне природне баштине бити све више у годинама које долазе.

Нећемо штедети, рекао је Триван, да најуспешнијим управљачима помогнемо највише што можемо, а онима који су иза њих, да помогнемо да достигну тај ниво у управљању заштићеним добром. Заштита природе, рекао је министар, изузетно је значајна јер подразумева очување природних ресурса и заустављање смањења биолошке разноврсности која је основ живота на Планети каквог га данас знамо, и човека у његовој хуманости. „Питање ресурса постало је, за нације које живе на одређеним територијама, не само еколошко, него егзистенцијално питање“, истакао је Триван. Наводећи да управљање заштићеним подручјима подразумева бројне изазове, он је најавио да ће Министарство у наредном периоду разматрати организацију управљања и ефикасност мера заштите у већ проглашеним подручјима.

У Србији је проширена територија под заштитом на близу 8 посто њене територије, и до данас проглашено преко 460 заштићених подручја, од чега 83 заштићена подручја од националног значаја. Додељене субвенције, помоћи ће у спровођењу програма и мера заштите како у раније заштићеним, тако и у новопроглашеним заштићеним подручјима. Ове и претходне године проглашено је нових седам заштићених подручја, а до краја године очекује се доношење још седам нових уредби о заштити.