Министар Горан Триван подржао акцију подводног чишћења Савског језера на Ади Циганлији

Министар Горан Триван подржао акцију подводног чишћења Савског језера на Ади Циганлији

Министар заштите животне средине Горан Триван присуствовао је данас дванаестој по реду еколошкој акцији подводног чишћења Савског језера на Ади Циганлији у Београду, у којој су учествовали рониоци ронилачких клубова, МУП-а и Војске Србије.

Министар је нагласио пуну подршку овој акцији која низ година доприноси развоју свести наших суграђана о чистој и здравој животној средини и популаризује здраве еколошке навике. Он је изразио очекивање да ће и ове године бити сакупљено мање смећа са дна Савског језера него ранијих година, што ће потврдити да еколошке акције и напори који се улажу у јачање свести јавности дају резултате.

Некада смо са дна Савског језера вадили ауто-гуме и шпорете, а сада је тог смећа све мање, истакао је министар, што доказује да смо напредовали, и да Србија крупним корацима креће ка томе да се веома озбиљно позабави животном средином.

Он је указао да је акција чишћења дна Савског језера важна јер уједно указује и на неопходност очувања воде као најзначајнијег ресурса. „Вода је парадигма добре здраве животне средине, и суштина борбе за животну средину јесте у води“, истакао је, и додао да је циљ, и уједно главни резултат Министарства био решавање питања загађења вода. Триван је рекао да је током двогодишњег рада Министарство, уз све постојеће тешкоће, успело достићи преко 26 готових пројеката за системе за прераду отпадних вода од око 350, колико је потребно у Србији.  То је само почетак, наглашава Триван, јер велики петогодишњи инвестициони план имаће у фокусу и изградњу система за пречишћавање отпадних вода, што ће бити почетак еколошки сређене Србије.

Србија је земља у региону са најмање површинских аутохтоних вода, што је још један разлог више да поведемо рачуна о томе како се односимо према води која је глобално угрожен планетарни ресурс, истакао је Триван.

Министар је захвалио рониоцима који годинама учествују у овој еколошкој акцији, указао да  је допринос оваквих организација, невладиног сектора и медија драгоцен у мењању свести, и позвао грађане да мењају своје навике и свој однос према животној средини.

Ђорђе Вишацки, генерални секретар Олимпијског савеза Србије рекао је немамо другу планету, и зато морамо чувати животну средину, нарочито воду као ресурс. Воде Београда су драгуљ који нема много градова у свету, и зато сви морамо да одговорним односом допринесемо чистој и здравој животној средини, нагласио је.

Божана Остојић,  председник Савеза организација подводних активности Републике Србије (СОПАС), који је члан Светске ронилачке федерације (ЦМАС), и председник комисије за екологију и одрживи развој Олимпијског Комитета Србије  навела је да је акција подводног чишћења Савског језера велики финале еколошког пројекта који је обухватио подводно чишћење језера Ћелије код Крушевца, језера код Беле цркве и Завојског језера код Пирота. Вода је ресурс без којег нема живота, нагласила је, и изразила очекивање да ће имати утицај на свест грађана да се другачије опходе према отпаду пре свега, и допринесу уређенијој и здравијој Србији.

У акцији подводног чишћења Савског језера која је реализована у организацији СОПАС-а, Олимпијског комитета Србије (ОКС), и у сарадњи са Министарством заштите животне средине и ронилачким клубом „Калипсоˮ, због мера у условима пандемије вируса ковид 19 учествовало је 65 ронилаца, нешто мање него протеклих година.

Партнер СОПАС-а у еколошком пројекту подземног чишћења четири локације у Србији је компанија Хенкел, која се придружује оваквим организацијама у подизању свести појединаца како могу да допринесу животној средини.